POLÍTICA I SOCIETAT

El Consell de Mallorca actualitza el sistema d’indicadors de la Serra de Tramuntana per adaptar-se a la realitat dels municipis

El Consell de Mallorca ha iniciat l’actualització del sistema d’indicadors de la Serra de Tramuntana, una eina fonamental per entendre l’estat real dels municipis que integren aquest territori declarat Patrimoni Mundial per la Unesco. Des del Consorci Serra de Tramuntana, amb el suport del Departament de Territori i l’assessorament del Comitè d’Experts i Expertes, es duran a terme la recollida i l’anàlisi de les dades socioeconòmiques corresponents al període 2019-2023.

A la reunió ordinària del Comitè d’Experts i Expertes del Consorci Serra de Tramuntana, celebrada ahir al Palau del Consell de Mallorca, el president del Consell i del Consorci, Llorenç Galmés, va explicar que ja s’ha començat a treballar en aquest projecte d’actualització de dades.

Aquesta actualització permetrà obtenir una fotografia real, rigorosa i completa de la Serra, que no s’ha revisat des de l’anàlisi inicial que abastava els anys 2013 a 2018. Es tracta, per tant, d’un salt qualitatiu per comprendre els canvis recents que ha viscut aquest entorn únic, marcat per una evolució ràpida i per fets que impacten de manera directa en el seu teixit social, econòmic i territorial.

El nou sistema recopilarà dades en cinc grans àmbits: cultura i patrimoni, població i socioeconomia, medi ambient, territori i mobilitat, i transferència del coneixement. Amb aquests indicadors, el Consell podrà detectar necessitats específiques i dissenyar polítiques públiques ajustades a la realitat actual de cada municipi.

El president va remarcar que «ha arribat el moment d’actualitzar totes aquestes dades, recollir de nou la informació que s’ha generat entre 2019 i 2023 —que són cinc anys— per poder tornar a analitzar-la, ja que l’evolució i els canvis són cada vegada més ràpids, i l’Administració no pot continuar fent feina amb dades que ja han quedat obsoletes».

Per part seva, el conseller de Presidència, Antoni Fuster, va destacar la importància d’aquesta actualització d’indicadors pel fet que «la Serra de Tramuntana és una gran àrea viva, en constant evolució, i, per ser capaços de trobar l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i la conservació del llegat patrimonial, necessitam dades».

El procés comptarà amb la col·laboració d’una empresa especialitzada en la recollida de dades i amb la implicació del Comitè d’Experts, que aportarà coneixement tècnic i territorial.

Publicacions relacionades

Deixa un comentari

Back to top button