ACTUALITATMEDI AMBIENT

Retirats prop de 30 metres cúbics de residus del fons marí de la badia de Pollença

Iniciativa col·lectiva en el marc d’un projecte de conscienciació i restauració ambiental, amb una àmplia participació d’alumnat i teixit social local

El divendres 4 d’abril es va dur a terme una acció conjunta de neteja a la badia de Pollença entre la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua, a través de PortsIB, i l’Ajuntament de Pollença, amb la col·laboració del Reial Club Nàutic del Port de Pollença. L’objectiu principal és eliminar residus voluminosos i fondejos en desús que afecten la biodiversitat marina i la seguretat en la navegació.

Durant el matí, el conseller de la Mar i del Cicle de l’Aigua, Juan Manuel Lafuente, el batle de Pollença, Martí March, i el gerent de PortsIB, Kiko Villalonga, han visitat la zona per conèixer de primera mà el desenvolupament de l’acció de neteja.

Aquesta primera jornada de neteja comunitària s’ha desenvolupat en una activitat oberta a la ciutadania i ha comptat amb la participació de prop de 350 alumnes, a més de tècnics especialitzats i bussejadors professionals. Tots ells han treballat conjuntament per retirar fondejos abandonats, embarcacions en mal estat i altres residus que degraden l’ecosistema marí. L’acció s’ha centrat especialment en la Platja d’Albercuix i en altres punts amb alta concentració de deixalles subaquàtiques de la zona de bany.

La diada s’ha organitzat en diferents zones amb la implicació d’entitats socials i col·lectius locals com el mateix Reial Club Nàutic del Port de Pollença, la Confraria de Pescadors, l’Associació Hotelera Pollencina, l’Associació de Veïns del Port de Pollença i els col·lectius Arrels Marines, Tramuntana Diving i GADMA. Aquests darrers han estat els responsables de la recollida subaquàtica, amb la participació d’una vintena de bussejadors.

Com a resultat de la intervenció, s’han retirat prop de 30 metres cúbics de residus del fons marí. Entre els materials extrets hi havia una vintena de morts de fondeig, cadenes, barques neumàtiques enfonsades i altres deixalles sòlides, que suposaven un risc per a la biodiversitat i la seguretat en la navegació.

Per garantir una gestió adequada dels residus, PortsIB ha disposat dos contenidors d’obra estancs de 10 m³, que seran transportats per un gestor autoritzat. Així mateix, ha posat a disposició un camió grua per retirar els morts de formigó, els quals es mantindran emmagatzemats temporalment al moll fins al seu tractament final.

Aquesta acció s’integra en un pla específic per a la recuperació ambiental de la badia de Pollença, amb l’objectiu de restaurar els espais marins degradats i promoure un ús sostenible d’aquesta zona. L’eliminació de residus no només afavoreix la conservació del medi marí, sinó que també reforça la seguretat marítima i el benestar de la comunitat local i dels visitants.

Publicacions relacionades

Deixa un comentari

Back to top button