Xocolata

50

Dins un dels primers calaixets d’aquest calendari d’advent de 2022, vàrem compartir la recepta de la coca bamba (també coneguda com a coca de patata o de Nadal), avui vos proposam que prepareu la xocolata amb què demà acompanyareu la coca en sortir de les Matines o quan vulgueu, que una escudella de xocolata sempre cau bé.

Procedent d’Amèrica, la xocolata va arribar a Europa al segle XVI. De fet, el nom de xocolata prové del xocoalt, el nom que maies i asteques donaven a la beguda a base de cacao que preparaven amb espícies.

El primer ús del cacao dins la nostra cuina va ser per lligar salses, cosa que encara ara es manté en certes receptes. Ja als segles XVII i XVIII, es va començar a prendre xocolata com a beguda que se servia dins unes escudelletes expressament per això anomenades xicres. Degut al preu elevat de la xocolata, aquest costum no es va popularitzat fins a finals del segle XVIII i XIX.

Durant aquests segles, aquell xocoatl americà ha evolucionat fins a esdevenir una beguda dolcenca. Per això mateix, vos deixam dues receptes de xocolata i així triau la que més vos agradi, o provau de fer-les totes dues.

PUBLICITAT

Xocolata nostrada

400 grams de xocolata ratllada i 1 litres de llet sencera, opcionalment podeu afegir-hi un canonet de canyella per aromatitzar, una o dues cullerades de sucre si us agrada més dolça, o una mica de midó si sou d’aquells de “les coses clares i la xocolata espessa”.

Dins una olla, encalentim la llet (amb el canonet de canyella si volem aromatitzar-la i el sucre, si n’hi posam). Quan sigui calenta, però sense bullir, hi afegim la xocolata ratllada i anam remenant fins que arrenqui el bull. Aleshores, retiram i servim.

Xocolata original

400 grams de xocolata ratllada, 1 litres d’aigua, espícies en pols (canyella, vinilla, pebre bo, cardamom, gingebre… podeu fer una mescla o seleccionar-ne una)

Dins una olla, encalentim l’aigua i, quan bulli, incorporam la xocolata ratllada i les espícies. Remenam. Deixam que bulli un minutet i ja es pot servir.

En qualsevol cas, si no teniu coca, sempre podeu acompanyar la xocolata amb ensaïmada, magdalenes, melindros… o xurros.

PUBLICITAT