VEINS DEL PORT DE POLLENÇA INICIEN UNA RECOLLIDA DE FIRMES PER DENUNCIAR EL MAL ESTAT DE LES AIGÜES

1796

“Los abajo firmantes queremos poner en conocimiento y DENUNCIAR ante esta Fiscalia, la grave situación que desdel punto de vista ecológico y sanitario se está generando desde hace años en la bahía del Puerto de Pollensa”. Aquest és el text que encapçala un full de recollida de signatures que s’ha repartit aquesta setmana per molts comerços del Port de Pollença. Darrere aquesta acció hi ha l’associació “Salvem el Port de Pollença” una nova associació que ahir, 26 d’agost, va tenir la reunió constitutiva. Els objectius de l’associació segons els seus estatuts són: mantenir i conservar el Port de Pollença, fomentant i protegint els seus elements i valors; defensar el bon estat ambiental de la badia de Port de Pollença i establir sinergies amb les diverses administracions públiques, instant a les mateixes i col·laborant amb elles en el compliment dels fins de l’Associació.

Bona part dels membres de l’associació són propietaris de segones residències de la primera línia del Moll de Pollença. Segons la presidenta de “Salvem el Port de Pollença”, Ana Vara de Rey, són un grup de, al manco 300 veïnats, entre els quals hi ha molts professionals, des de microbiòlegs a juristes, que col·laboren desinteressadament. Segons explica Vara de Rey compten amb biòlegs que faran analítiques regularment de l’aigua, d’altra banda també hi ha implicats advocats que assessoraran, en cas de que sigui necessari, a l’hora de prendre mesures legals. Tot i això la presidenta de la nova associació afirma que de moment no prendran mesures legals, ja que el que volen és trobar una solució consensuada amb l’Ajuntament de Pollença, i per aquest motiu ofereixen la seva col·laboració.

Reunions amb l’Ajuntamet

De fet Vara del Rey, juntament amb altres propietaris d’immobles del passeig Voramar, es va reunir amb el batle de Pollença, Tomeu Cifre, el passat dilluns 16 d’agost. A la reunió el batle va demanar la seva col·laboració per detectar l’origen dels abocaments, i l’endemà tècnics municipals iniciaren tasques de recerca dels possibles orígens dels abocaments tirant colorant a les aigües residuals de domicilis particulars. L’objectiu és analitzar les instal·lacions dels domicilis i comprovar que les aigües residuals no acaben al mar.

A final de juliol es va haver de tancar un tram de la platja pel mal estat de l’aigua

Antecedents

Cal recordar que a final de juliol s’hagué de prohibir al bany a diversos punts de la platja d’Albercux perquè les analítiques oficials havien confirmat la presència de bacteris fecals per sobre del permès. Aquest tancament es produí a una zona propera on el mes de juny es va obrí una síquia per instal·lar una nova canonada de recollida d’aigües brutes.

PUBLICITAT
El mes de juny l’Ajuntament instalà un tram de canonada de recollida d’aigües brutes

Possibles orígens del problema

Segons el batle de Pollença hi ha moltes variables que expliquen aquest problema i a la zona entre el Club Nàutic fins a la base conflueixen moltes circumstàncies. Primer de tot es tracta d’un lloc on hi ha molt poca renovació de l’aigua perquè sempre està a raser del mal temps, a més la temperatura de l’aigua és molt elevada i no hi ha flora marina, fets que fant que l’aigua tingui molt poca oxigenació i no s’autodepuri. molt poca oxigenació. A tot això, segons el batle, s’hi ha d’afegir la gran quantitat d’embarcacions fondejades irregularment a la zona i que la Demarcació de Costes, autoritat competent, no fa res per retirar. Tot i això, Cifre explica que les analítiques oficials, fetes per la conselleria dia 12 d’agost, donaren que totes les platges són aptes per al bany. Aquests resultats contradiuen els aconseguits per les analítiques que feren els veïns del passeig que indicaven que es superava de molt el límit de bacteris fecals permeses.

Darreres actuacions municipals

Respecte de les actuacions de l’Ajuntament per localitzar l’origen dels abocaments, Tomeu Cifre explica que es va taponar totes les zones de pluvials que venen de la segona línia, i assegurar-se així que els abocaments provenen dels habitatges de primera línia. Una vegada fet això es va procedir a entrar als habitatges per analitzar in situ les instal·lacions particulars. El batle diu que no es culpa dels propietaris, però moltes d’aquestes cases són molt antigues i es varen fer sense una supervisió tècnica, o fins i tot, sense permís, i per aquest motiu poden tenir les aigües residuals connectades amb les pluvials.

Ana Vara de Rey considera que aquestes mesures són solucions puntuals, i que és necessari un projecte més ambiciós a llarg termini amb una forta inversió. Creu que si no es fa, es pot arribar a una situació crítica, que no només els afectarà a ells, sinó al turisme i a l’economia del Moll.

PUBLICITAT
PUBLICITAT