UNA HISTÒRIA D’AMOR AMB SANT VICENÇ COM A ESCENARI

1300
Alguns membres del Cor de Pollença, entre ells Tomeu Alzamora, Joana “Marja”, Maria Rosa Albis i Tomeu Villalonga, amb alguns dels protagonistes de Somnis de Pescador: Jordi Albis (Jordi), Martí Torrandell (Don Toni) i Joan J. Albis (Patró Josep).
Alguns membres del Cor de Pollença, entre ells Tomeu Alzamora, Joana “Marja”, Maria Rosa Albis i Tomeu Villalonga, amb alguns dels protagonistes de Somnis de Pescador: Jordi Albis (Jordi), Martí Torrandell (Don Toni) i Joan J. Albis (Patró Josep).
Margalida Bauçà (Rosa) i Maria Vives “Marratxa” (Margalida) amb Joan J. Albis (Patró Josep) en una escena de Somnis de Pescador.
Margalida Bauçà (Rosa) i Maria Vives “Marratxa” (Margalida) amb Joan J. Albis (Patró Josep) en una escena de Somnis de Pescador.

A tocar dels anys 60 del passat segle XX, Cala Sant Vicenç havia deixat de ser exclusivament un nucli pescador del municipi de Pollença per esdevenir un nucli turístic i d’estiueig d’una categoria, diguem-ne, considerable.
Tot i amb això el polifacètic Miquel Bota Totxo s’inspirà en aquest bell racó de la serra de Tramuntana per escriure el text de Somnis de Pescador al qual posaren música els mestres Joan Santandreu i Jaume Albertí. I és que aquesta història d’amor protagonitzada per na Rosa i en Joan amb Sant Vicenç com a escenari és una sarsuela en tres actes, de caire costumista, en la qual es retrata la vida i els costums d’uns mariners d’aquelles contrades.
L’estrena de Somnis de Pescador va tenir lloc al Saló d’Actes del Club Pollença, els dies 20 i 21 de desembre de 1958. El director d’escena fou Rafel Covas i el director musical, Jaume Albertí. El repartiment estava encapçalat per Margalida Bauçà en el paper de Rosa i per Mateu Llobera en el de Joan, i es completava amb Maria Vives (Margalida), Jordi Albis (Jordi), Maria Cabanellas (Madò Ferrera), Rafel Covas (Patró Josep), Pedro J. Cabanellas (Mr. Wilson), Ignasi Cànaves (Don Toni) i Pepet Covas (Toniet). El Cor de Pollença, dirigit per Martí March, arrodonia l’elenc d’actors que comptaren amb l’ajut de Felip Bennàssar com a apuntador. De la decoració i del vestuari, se’n féu càrrec Art i Joventut.
El 21 de desembre de 1965, Art i Joventut es constituí com a part de la secció artística del Club Pollença, on va dur a terme una importantíssima activitat cultural. De fet, a més de reprendre l’activitat teatral que anys enrere havia duit a terme el Quadre Escènic, aquest col•lectiu es dedicà a muntar els quadres plàstics, avui tan representatius del Dijous Sant pollencí i a organitzar el Certament Internacional de Cinema Amateur que se celebrà per la Patrona, entre 1967 i 1976.
D’aquella primera posada en escena de Somnis de Pescador, es pot destacar que temes com “Una noia navegant”, “A la vorera de mar” o “Lo bon marineret” passaren a formar part del repertori popular pollencí.
Somnis de Pescador es tornà posar en escena l’any 1974 “amb èxit sorprenent i triomf absolut de tots els que hi participaren”, segons escriu Miquel Bota a l’anuari número zero, dedicat als 125 anys de música a Pollença. 1865-1990.
Art i Joventut i el Cor de Pollença s’ocuparen del muntatge de l’obra que es representà al Claustre del Convent de Sant Domingo, els dies 13 i 14 de juliol i 3 i 4 d’agost. Novament el director d’escena va ser Rafel Coves i el del Cor, Martí March, mentre que la direcció musical va anar a càrrec de Miquel Llopis, que va comptar amb la participació dels violinistes León Spirer i els seus fills, que, per aleshores, estiuejaven en família a Pollença.
El diari Baleares de dia 18 de juliol de 1974 es va ressò del sorprenent èxit en una crònica titulada “Triunfo absoluto de Art i Joventut” en la qual es feia esment de la col•laboració musical del concertista i primer violí de l’Orquestra Simfònica de Berlín, Leon Spirer, i dels seus tres fills, també violinistes.
Al mateix article, es destacava la bona interpretació dels actors, molts dels quals repetien paper com era el cas de la parella protagonista formada per Mateu Llobera com a Joan i per Margalida Bauçà com a Rosa, i dels personatges còmics Margalida i Jordi que tornaren interpretar Maria Vives i Jordi Albis. Al seu costat, Magdalena Colom donà vida a Madò Ferrera; Joan J. Albis, al Patró Josep, Martí Torrandell, a Don Toni; Miquel Cerdà, a Mr. Wilson i Gabriel Colom, a Toniet.
Els actors comptaren amb la dicció de Pere Torrens com a apuntador i l’ull crític de César Samarini com a regidor.
És més, en aquesta ocasió, els beneficis de l’estrena es destinaren al Puig.
De tot plegat, diu Miquel Bota a 125 anys de Música a Pollença 1865-1990, “se’n conserven records colpidors”.
Per part de PUNT iNFORMATIU, només podem aportar dues fotografies d’aquella memorable posada en escena de Somnis de Pescador, totes dues captades pels estudis fotogràfics Micer, l’agost de 1974 i cedides per Joan J. Albis.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital