UNA GRAN FESTA DE PRIMAVERA

550

Fa uns anys, a PUNT iNFORMATIU, vàrem treure aquest reportatge sobre la primera Festa de Primavera que es va fer a Palma i a la qual Pollença hi participà amb una carrossa espectacular. Aquests dies, fent una entrevista que publicarem al proper PUNT iNFORMATIU, va sortir a rotle aquesta carrossa dissenyada pel pintor Carles Got. Per això, hem trobat oportú refrescar la memòria. Aquí teniu aquell reportatge:

“El 13 de maig de 1962 se celebrà a Palma la primera Festa de Primavera, a la qual estaven convidats tots els pobles de Mallorca, entre els quals Pollença que hi va assistir  amb una carrossa tan espectacular com la que es pot veure a les fotografies que acompanyen aquest article i que han estat cedides a PUNT INFORMATIU per Llorenç Bota Font.

La carrossa va ser dissenyada pel pintor català Carles Got, qui durant uns anys residí a Pollença, on va impartir classes de dibuix a diferents generacions de pollencins i pollencines.

Segons diferents fonts orals consultades per PUNT iNFORMATIU, hi ha dubtes sobre la fusteria on els esbossos de Got es convertiren en realitat. De fet, alguns han dit que la carrossa es va fer a la fusteria de Francisco Aguiló “Fantasia”, mentre que altres apunten a què es treballà a la fusteria de Martí Salas “Canet”.

PUBLICITAT

 

destacada

Pel que fa a les persones que donaren vida a la carrossa de Pollença a la Festa de Primavera, s’ha pogut identificar les jovenetes gràcies al testimoni de Maria Antònia Bernat i d’Esperança Bennàssar, dues de les diverses figurants. En aquest sentit, algunes de les al·lotes que surten a les fotografies són Antònia Morado, Joana Vicenç, Maria Oliver, Antònia “Patacó”, Magdalena Melià, Maria Amengual, Maria Antònia Bernat,  Esperança Bennàssar i Guillermina “de Telègrafs”. Respecte el sistema d’elecció, “la veritat és que no sabem perquè ens varen triar a nosaltres i no unes altres al·lotes. Però sigui com sigui va ser un dia inoblidable, una excusa per passar-ho bé amb gent de Pollença i també trobar-nos amb gent d’altres pobles”, afirmen Maria Antònia i Esperança.

 

festes primavera (5)

Segons Bernat i Bennàssar, “el batle de Pollença, Bartomeu Siquier, va encarregar la carrossa a Don Carles Got i l’Ajuntament va pagar totes les despeses de l’esdeveniment”.

I és que, a més de la carrossa, s’ha de dir que les jovenetes vestien totes iguals, amb un vestit que els va fer a mida la modista pollencina Joana Coll. En aquest sentit, Esperança i Maria Antònia recorden que “els vestits ens els feren per a cada una de nosaltres, però no els conservam, perquè, passada la Festa de la Primavera, els vàrem tornar a l’Ajuntament”.

festes primavera (10)

A banda dels vestits, Miquel Ordinas “Moixet”, explica que, “anys després d’aquesta Festa de la Primavera, vaig ser alumne de Don Carles Got i em va mostrar els esbossos que va fer per aquesta carrossa. És més durant molts d’anys les papallones, tema central de la carrossa, s’aprofitaren per a la cavalcada dels Reis d’Orient devers deu anys. D’això sí, que me’n record. Com també que els vestits dels nins es feren servir per als patges dels Reis”.

El mateix Ordinas apunta alguns detalls curiosos com que, “per fer la carrossa es varen fer servir uns papers especials, no sé si era pa d’or, daurat o algun tipus de paper de seda, que varen dur de Barcelona, perquè a Mallorca, no n’hi havia”. Això, però, no va ser el pitjor “sinó que, a punt de sortir la carrossa, va ploure i n’hagueren de tornar enviar des de Barcelona”.

 

festes primavera (20)

Com ja s’ha dit, el motiu principal de la carrossa pollencina a la Festa de la Primavera eren les papallones, un símbol d’allò més primaverenc. Però convé destacar l’espectacular posada en escena: uns cavalls amb els corresponents genets degudament abillats obrien la delegació de Pollença representada per aquesta carrossa de les Papallones, una carrossa avançada al seu temps i a la qual no hi faltava cap detall ni un. No és estrany, per tant, que el segon premi els semblàs poc a les joves papallones, però també a tots els organitzadors que decidiren no tornar-hi participar pus mai més. Segons Miquel Ordinas, “era una carrossa massa ben feta i el jurat no la va saber valorar com pertocava. És més el primer premi, va dir Don Carles, fou per a no sé quin poble de Mallorca, que s’hi presentà amb una carrossa popular feta amb palmes i altres ornaments poc treballats. Una carrossa gens elaborada, per entendre’ns”.

En qualsevol cas, com deien en aquell film, sempre queda el record de desfilar davant milers de persones que omplien els passeigs Marítim i Sagrera de Palma que admiraren i apludiren les papallones pollencines. Això no obstant, Maria Antònia Bernat i Esperança Bennàssar coincideixen en què mereixien el primer premi per la qualitat i l’originalitat de la carrossa. Per això, l’any que va venir davant no varen voler participar-hi. És clar que la Festa de la Primavera es tornà a celebrar a Palma amb la participació de molts de pobles de Mallorca.”

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT