Un ocell pingüí arriba a Cala Sant Vicenç

980
Foto: Sebastià Bota
Foto: Sebastià Bota

Aquest dilluns 28 de novembre, el fotògraf Sebastià Bota es va trobar a la platja de cala Barques (Cala Sant Vicenç) amb una sorpresa inesperada: damunt l’arena hi havia el que semblava un pingüí viu. Després de fer les espectaculars imatges que encapçalen aquest article, va contactar amb el Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, el va posar en una caixa i es va disposar a dur-lo cap el Centre de Recuperació del COFIB, atès que l’ocell es trobava molt dèbil. Malauradament, va morir abans d’arribar a Pollença.

Explica Bota, que va després de consultar a un amic especialista en ornitologia va poder esbrinar que aquella au era un ocell pingüí, també conegut com a pigndai o gavot (Alca torda). El pingdai és un au que viu a l’Atlàntic Nord, majoritàriament a Islàndia, i és el familiar més proper dels extints pingüins que habitaven l’Àrtic.

Però aquest exemplar no és l’unic que s’ha vist aquest dies a Mallorca. Segons ha explicat Rafel Mas, técnic del Servici de Protecció d’Especies, a un mitjà autonòmic, s’han albirat dos galvots a a Pollença, un altre a Es Trenc, un altre a Santa Ponça, i dos més volant a Cabrera i Porto Petro. Les aus han arribat al Mediterrani fugint d’un fort temporal a la zona del nord de l’Atlàntic. Per aquest motiu han arribat molt dèbils, o els han trobat directament morts. Alguns dels que han rescatat vius han pogut arribar al COFIB, on els alliberaran una vegada estiguin plenament recuperats.

Tot i que és molt estrany veure aquesta au a les costes de Mallorca, no és la primera vegada que passa. De fet, fa anys que, ocasionalment, s’observen pingdais pel litoral de les Illes, sobretot quan hi ha tempestes fortes a l’Atlàntic Nord.

PUBLICITAT
PUBLICITAT