UN NOU MODEL DE NETEJA PER ALLIBERAR LA MAR DE PLÀSTICS

139

L’Agència Balear de l’Aigua ha posat en marxa un nou model de Servei de neteja del litoral amb l’objectiu de llevar més plàstic de la mar, així ho varen anunciar el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, Guillem Rosselló; i el secretari general, Juan Calvo, aquest 1 de juny, a Sant Antoni de Portmany (Eivissa).

Per complicacions en el procés de licitació, l’estiu passat el servei de neteja no va poder operar i aquest 2021, s’han susbtituït les embarcacions de semilitoral per les anomenades “Pelicà”, que són més grans, més ràpides i tenen major capacitat de recorregut i de recollida de plàstics. En aquest sentit, Mir va explicar que «les estadístiques ens mostren que el Servei recull més plàstic si s’allunya a unes tres milles de primera línia de costa». Així, per exemple, el 65,82% del total de residus recollits la darrera temporada per les embarcacions semi litoral foren plàstics mentre que aquest percentatge es reduí fins al 46,68% en el cas de les embarcacions tipus ‘Virot’, més petites i que operen a primera línia de costa.

Fins al 30 de setembre, 22 embarcacions operaran arreu de l’arxipèlag, 17 d’elles són Tipus Virot (Platja) i 5 Tipus Pelicà (Litoral) recolliran plàstics.

El conseller Mir confia que aquest nou model «sigui més eficient i doni millors resultats a l’hora de llevar plàstics de la mar». «Ara mateix, aquest objectiu és prioritari per la gran quantitat acumulada els darrers anys que posa en perill hàbitats i espècies marines protegits, a banda de suposar una molèstia per als banyistes». Amb tot, el conseller va reclamar «un esforç conjunt com a societat per a reduir al màxim el consum de plàstic, en la línia del que marca la Llei de Residus».

PUBLICITAT

El gerent Rosselló, per la seva banda, va explicar que les embarcacions es dividiran de la manera següent: 10 a Mallorca, 5 a Eivissa, 5 a Menorca i 2 a Formentera. El nou contracte, va afegir, té una vigència de dos anys renovables i entrà en vigor el passat dia 1 d’octubre. Entre octubre i maig, el Servei es manté operatiu i manté una embarcació a cadascuna de les illes de l’arxipèlag per a tasques d’emergències dins la mar.

Campanya de 2019

El Servei de neteja del litoral va finalitzar la campanya de 2019 després d’haver recollit 66.283,98 kg de residus de la mar. D’aquests, 32.938,59 kg (el 49,6 per cent) eren plàstics. La resta foren fusta (21,80 per cent), vegetació (12,69 per cent), orgànic (10,46 per cent), oli (0,11 per cent) i altres (5,35 per cent).

Per illes, a Mallorca es van recollir 42.011,04 kg; a Menorca, 12.673,50 kg; a Eivissa, 9.634,75 kg, i a Formentera, 1.964,69 kg.

Es van atendre, a més, 27 avisos (21 de l’112 i 6 d’altres institucions o particulars) per a recollir brutor a una cala concreta, per a ajudar en enfonsaments, recollida de troncs i animals morts, dispersió de combustibles o ajuda a persones.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT