UN MENÚ A BASE DE CARABASSA

173

La carabassa es mereix un lloc destacat dins la cuina de tardor i d’hivern i així ho volem demostrar amb aquest menú a base del fruit de la carabassera, una fruita gustosa i que permet múltiples elaboracions com ara una carabassa farcida d’arròs integral o un flam de carabassa.

La carabassa és baixa en calories, cent grams de carabassa tenen 30 calories. De fet, un 90 per cent de la carabassa és aigua. Entre els seus components, conté glúcids (d’aquí el gust dolcenc), proteïnes (1 per cent) i greixos (0’5 per cent), així com fibra de tipus soluble, carotens, àcid fòlic i minerals com potassi i magnesi.

Carabassa farcida d’arròs integral

Aquest és un plat únic ben complet i ben lluït. Necessitam una carabassa mitjana, una escudella d’arròs integral, una escudella de tomàtiga triturada, un porro, un gra d’all, dues cullerades de julivert, cent grams de tofu, oli d’oliva, sal i pebre bo.

Per començar, coem l’arròs fins que estigui a punt i els deixam refredar. Tallam i netejam els porros a rodonetes i l’ofegam amb oli d’oliva i l’all. Hi abocam la tomàtiga triturada i ho condimentam amb sal i pebre bo, a més del julivert picat.

PUBLICITAT

Mentrestant, coem la carabassa sencera durant 25 minuts dins el forn. A mitja cocció, l’hem de girar, perquè es cuini igual per les dues bandes. Quan sigui cuita, la traiem del forn i la tallam per la meitat. Retiram les llavors amb una cullera, salpebram i farcim amb l’arròs que hem preparat prèviament. Tapam amb el tofu mòlt i enfornam a temperatura mitjana durant uns 40 minuts, fins que estigui dauradet.

Carabassa farcida d’arròs integral i tofu. Foto: Meat & Travel.

Flam de carabassa

I per postres un flam de carabassa que, evidentment duu sucre i duu nata, però no en excés. De fet, necessitam un quilo de popa de carabassa, 800 mil·lilitres d’aigua, 250 mil·lilitres de nata líquida, una branqueta de vainilla, 450 grams de vermell d’ou i 150 grams de sucre.

D’entrada, preparam la popa de carabassa bullint-la amb aigua i, una vegada cuita, l’escorrem i la capolam amb el minipímer fins que sigui ben fina.

Aleshores, dins un perol, posam la nata i la vainilla. Quan arrenqui el bull, retiram del foc i deixam infusionar durant un quart d’hora.

Mesclam la popa de carabassa amb la nata i el sucre. Afegim els vermells d’ou sense batre, perquè no facin espuma. I, finalment, distribuïm dins motles de flam amb sucre cremat al fons i coem a bany Maria al forn durant 50 minuts a 85ºC, fins que quatllin.

Deixam refredar i, a l’hora de servir-los, desmotlam.

Flam de carabassa.

Crema catalana de carabassa

També podeu optar per una crema catalana de carabassa, una recepta senzillíssima de fer. Necessitam 225 grams de carabassa, 2 grams de sal, 175 mil·lilitres de nata líquida i dos ous.

Coem la carabassa al forn a 190ºC fins que estigui tova. Pelam i traiem les llavors.

Encalentim la nata i, quan arrenqui el bull, retiram del foc i abocam damunt la carabassa. Posam un polsim de sal i els ous. Trituram amb el túrmix i colam.

Posam un dit de crema en un plat de test, tapam amb dues capes de paper film i posam el plat a coure al bany maria dins el forn durant 10 minuts a 150ºC.

Traiem del forn, retiram el paper film i reservam dins la gelera fins a l’hora de servir. Aleshores, ensucram i, amb un bufador, cremam.

Crema catalana de carabassa.
PUBLICITAT