TROBEN UNA CARAVEL·LA PORTUGUESA A CALA CARBÓ

928

Avui horabaixa han trobat una caravel·la portuguesa (Physalia physalis) a la platja de cala Carbó, a la Cala Sant Vicenç.

Les caravel·les portugueses són conegudes per l’elevat poder urticant de les seves picadures, ja que mentre els seus tentacles estan enganxats a la pell, la quantitat de toxina que injecta es multiplica ràpidament. Per això, encara que el temps no acompanya i la platja de cala Carbó no és “turística”, estaria bé vigilar si hi ha altres exemplars o, si més no, tancar l’accés per evitar que algú pugui prendre mal.

Tot i no ser considerat ben bé un vorm, la picada de la caravel·la portuguesa és summament dolorosa i perillosa. I és que està comrpovat que una segona picada de caravel·la portuguesa, fins i tot molts anys després d’haver rebut una primera, pot generar una reacció de conseqüències molt nocives si no s’atén amb rapidesa.

La caravel·la portuguesa és una espècie invasora, molt poc corrent al Mediterrani a diferència de la Pelagia noctiluca que aquests dies també ha arribat a la costa pollencina afavorida pels corrents d’aigua.

PUBLICITAT

Cada individu de caravel·la portuguesa és un ésser de vida colonial format per quatre tipus de zooids que necessiten la colònia per a sobreviure: el nemàtofor que fa la funció de flotador i va per damunt de l’aigua; els dactilozoids on es troben els nematocistes, amb què es defensen i cacen; els gastrozooids, que acompleixen funcions digestives, i les gonozooides, amb funció reproductora.

PUBLICITAT
PUBLICITAT