TOTS SANTS O HALLOWEEN?

210

Al final d’aquest mes d’octubre els nens i joves tornen a disfressar-se una altra vegada; aquest pic no és per carnaval, ni per cap carnaval d’estiu, però per la festa que ens ha vingut des d’Estats Units i que avui en dia és la segona festa més comercial de l’any (amb Nadal de número u): Halloween. Però, perquè els joves es vesteixen de bruixes, fantasmes, moixes negres i duen carabasses a la mà?

Quan ens fixem en la historia de Halloween, trobem dues coses sorprenents: que Halloween no ve d’Estats Units i que bàsicament Tots Sants i Halloween són la mateixa celebració, o sigui, tenen el mateixos orígens. Halloween se celebra dia 31 d’octubre, i Tots Sants dia 1 de novembre. Halloween o Hallowe’en ve de All Hallows’ Evening, i significa ‘la nit abans dels sants’. La celebració de la cultura celta Samhain és la celebració que està en la base de tant Halloween com a Tots Sants. Fa més de 6.000 anys ja, a Irlanda, Escòcia i l’Illa de Man s’hi celebrava Samhain que en irlandès antic significa ‘fi de l’estiu’, i marca la temporada de les collites i el començament de l’hivern amb els seus dies foscos.

A part de marcar la fi de l’estiu i el començament de la tardor, la celebració celta Samhain també era per a commemorar els morts. En aquell temps es pensava que la gent que s’havia mort des de feia poc, tornessin per la nit dels Hallows, i per por que la gent tenia d’aquests fantasmes, es posaven disfresses de bruixes, fantasmes, esquelets, i esperits per a espantar i allunyar els fantasmes de la gent morta. Aquesta tradició ens ha donat les disfresses d’avui en dia.

Els colors negre i taronja de Halloween també venen de Samhain: taronja és el símbol de força i resistència i el conjunt de taronja, marró i daurat simbolitza les collites i la tardor. Negre és el típic color de la mort i de la foscor i ens recorda que el festival de Halloween originalment marca les fronteres entre la vida i la mort.
Les llanternes fetes de carabasses i naps amb forma de cara (l’elaboració, per cert, és una activitat estupenda per fer amb els nens a les tardes plujoses de la tardor) ve directament de les collites i també funciona per a espantar els esperits dolents; el seu nom és Jack-o-Lantern. Jack era un home molt garrepa, que havia fet tantes trampes i bromes amb el dimoni, que ja no podia ni entrar al cel ni a l’infern desprès de la seva mort. Per això, en Jack va ser condemnat a vagar pel món, amb una llanterna a la mà per il·luminar els camins de la gent.

PUBLICITAT

Ens queda saber la resposta a la pregunta de perquè els nens van de casa a casa demanar dolços. La tradició de trick-or-treat en la versió moderna va començar a l’any 1939 als Estats Units. Allà els nens canten una cançó i a canvi se’ls obsequia amb dolços. Però també aquesta tradició te molta més historia ja que durant l’edat mitjana la gent demanaven menjar per als pobres, i a canvi aquests resaven per a la gent que els havia ajudat.

A happy and scary Halloween to all!

Sonja Van Stek

PUBLICITAT
PUBLICITAT