TORNAR ENCENDRE LES TORRES DE DEFENSA PER IL·LUMINAR EL DRAMA DELS REFUGIATS

40

Les torres de defensa d’Albercuix i del Castell del Rei, així com també l’espai que ocupà la torre de Sant Vicenç, una torre de vigilància, es tornaran encendre demà, dissabte 13 de gener per il·luminar el drama dels refugiats. Tal i com es va fer l’any passat, a les 13 hores, s’encendrà la torre de na Pròpia, a la Dragonera, i des d’allà es propagarà el fum cap al nord seguint el sistema comunicació ideat per l’historiador i matemàtic, Joan Binimelis. A les 18’15 hores, s’iniciarà el segon torn amb l’encesa de llum des de la mateixa torre i amb el mateix sentit.

Manifest

A cada Torre, es llegirà un manifest que anirà més enllà de sensibilitzar la població sobre el drama d’aquells que han d’abandonar ca seva per les guerres, l’esclavatge o la privació de llibertat en l’àmbit de la mediterrània, per defensar també la conservació del patrimoni històric.

Organitza el Consell de Mallorca

Una trentena de Torres participen en aquest projecte impulsat l’any passat des de l’Institut d’Educació Secundària de Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX, rellevats en part per la direcció general de Patrimoni del Consell de Mallorca. En aquest sentit, la directora Insular de Patrimoni, Kika Coll, destacava que “ens sumem al projecte Talaies de Mallorca,Torres de defensa pels drets humans i ens posam al capdavant de l’ organització. Tot tenint en compte que es tracta d’una iniciativa que vol recuperar la dignitat dels drets humans i el patrimoni”. Per la seva banda, el president del Consell, Miquel Ensenyat, va assegurar que “tornar a encendre les torres cerca il·luminar-les per tothom. Tornar a fer-les visibles davant tots el mallorquins per conscienciar-los del ric patrimoni històric que guarda la costa de Mallorca en forma d’aquests elements arquitectònics de defensa”. En aquest context, la direcció insular de Patrimoni va avançar que aquest 2018 restaurarà quatre torres de defensa: cala Pi (Llucmajor), torre del Verger-talaia de les Ànimes (Banyalbufar), torre Major (Alcúdia) i torre de la Mola (Andratx). Finalment, el conseller insular de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, va senyalar que posar-se al capdavant “de l’organització d’aquesta encesa és una manera de refermar el compromís de la institució amb la diginitat dles drets humans i la denúncia del drama dels refugiats”.

Tant l’IES Marratxí com la Societat Balear de Matemàtiques formen part de l’organització d’aquesta segona encesa en què hi participaran altres entitats i persones fins assolir la xifra de miler com va passar l’any passat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT