TOMEU CIFRE: “A COVES BLANQUES NO S’HI POT FER RES, NI TAN SOLS UN HABITATGE PARTICULAR”

1742

Fa pocs dies que s’ha sabut que darrere la compra de la finca de Coves Blanques, amb una extensió de 165 hectàrees i 3,5 km lineals de costa, hi ha la segona fortuna més gran del Regne Unit, en mans dels germans Reuben. Aquests germans multimilionaris s’han dedicat, des del 2019, a comprar finques per tot Mallorca amb característiques similars a Coves Blanques, és a dir, grans extensions a vorera de mar i amb un alt grau de protecció.

De fet, a Mallorca ja posseeixen 1.335 hectàrees i 18 km de costa, a Artà, Capdepera, Manacor, Calvià i Andratx. Si bé algunes d’aquestes finques tenen edificacions, com la de Cala Figuera a Calvià, que té 2.835 metres quadrats de superfície construïda, d’altres, com les situades a Artà i Capdepera, són pràcticament verges i protegides. De fet, quan els germans Reuben varen comprar una finca de 120 hectàrees a Betlem, el batle d’Artà, Manuel Galan va declarar “no entenc aquesta operació, perquè aquestes finques no tenen cap possibilitat de construir”.

A la web www.reubenbrothers.com es poden veure les propietats que aquesta fortuna britànica té a Mallorca, tot i que la finca de Coves Blanques encara no hi figura.

Es pot construir Coves Blanques?

El batle de Pollença, Bartomeu Cifre, ha fet declaracions a Punt Informatiu en el mateix sentit que les citades del batle d’Arta.”No sé quines intencions poden tenir, ja que, a nivell especulatiu, la normativa urbanística no permet fer-hi res, ni tan sols un habitatge particular” explica Cifre i afegeix que” la finca és ANEI i està dins el Paratge Natural de la Serra de tramuntana. A més, no té cap construcció preexistent i, com a molt, es podria fer una edificació agrícola”.

El Camí dels Presos

La setmana passada va sortir a licitació el projecte per arreglar els esbaldrecs el camí de Coves Blanques, o camí dels presos. Aquest camí, molt transitat per excursionistes té un valor històric i patrimonial, ja que va ser fet per presos republicans de la Guerra Civil. El camí condueix a unes coves artificials que es feren per guardar la munició per a dos canons situats a sobre les coves que havien de defensar la costa, precisament d’un possible atac britànic en el context de la Segona Guerra Mundial. Els canons mai no s’arribaren a col·locar i tampoc es va produir cap atac britànic, però queda el testimoni del camí, elaborat amb el sistema constructiu de la pedra seca i actualment, amb diversos esbaldrecs.

PUBLICITAT

El camí està catalogat

El camí està inclòs dins el Catàleg de Camins de Pollença. Per això el batle de Pollença espera arribar a una entesa amb la nova propietat, perquè es continuï permetent el pas dels excursionistes. Cifre creu que tot i que la finca ja està d’alta com a caça major, es poden compatibilitzar els usos, com s’ha fet a altres finques.

L’Ajuntament treu a licitació el contracte per arreglar els esbaldrecs

L’Ajuntament ha tret a licitació el contracte per arreglar els esbaldrecs del camí dels presos amb un pressupost de 36.000 euros, dels quals 15.000 els aporta mitjançant una subvenció el Consell de Mallorca. Tot i això, per poder executar l’obra serà necessari el permís dels actuals propietaris, cosa que, segons el batle, encara no ha arribat. Cifre explica que han contactat amb la propietat mitjançant un intermediari de l’immobiliari que ha participat en la venda, però a hores d’ara encara no ha rebut resposta.

PUBLICITAT