TEIXITS VICENS, UNA EMPRESA EMBLEMÀTICA AMB UN PRODUCTE ÚNIC

806
D'esquerra a dreta: Tomeu Fuster, Cati Vicens, Martina Rosselló i Joana Vicens

Quan fa pocs mesos es va presentar la xarxa de “Comerços Emblemàtics de les Illes Balears”, era evident que una empresa com Teixits Vicens hi havia de formar part, ja que compleix sobradament tots els requisits: tenir més de 75 anys d’història, un ofici arrelat al territori i valor patrimonial. Teixits Vicens és una empresa artesana amb 167 anys d’història, que ja va per la 5a generació, i amb un producte únic fet a Pollença i reconegut a tot el planeta. Unes característiques que poques empreses de l’illa poden igualar. Després de la seva inclusió a la Xarxa de Comerços Emblemàtics, xerram amb Caterina Vicens, filla, neta i besnéta, dels fundadors de l’empresa.

– Quan va néixer Teixits Vicens?

Va néixer a Pollença el 1854 amb un petit taller de teixits de llana, de tela d’obrat i de brinet.

– Qui va començar amb el negoci i com ha anat canviant de generacions al llarg del temps?

PUBLICITAT

Realment els canvis que s’han anat produint al llarg del temps han estat canvis naturals, de generació en generació. Els padrins de Martí Vicenç Alemany (Pollença, 1926-1995. Artesà i artista polifacètic) tenien un petit taller de teixits de llana, de tela d’obrat i de brinet. Més endavant el seu pare (2a generació), Martí Vicenç i Vilanova, va introduir la roba de llengües i un estil més lliure dins els teixits pollencins.

Martí i el seu germà Rafel (3a generació) ja feien anar els telers des de molt petits per teixir els cànyoms, que són una mena de davantals fets de llana i lli. Martí no va poder ser instruït pel seu pare, ja que aquest va morir jove a la Guerra Civil i no li va poder transmetre tots els coneixements que tenia de l’ofici, però amb l’ajuda d’unes anotacions i amb la seva poca experiència va “reinventar”, com ell deia, la roba de llengües i li va imprimir des del primer moment el seu toc personal tot experimentant amb els colors i les composicions.

Actualment les seves filles, Caterina i Joana Vicens (4a generació) dirigeixen el negoci. També, la 5a generació, amb Martina Rosselló Vicens, ja és present en totes les tasques de l’empresa. Nosaltres, amb un esperit emprenedor concedim tot el valor i prioritat a continuar el llegat familiar i mantenir la filosofia del treball artesà. Sentim la responsabilitat de continuar buscant l’equilibri entre els temps més tecnològics de tota la història, i l’emoció de mantenir un ofici que ha perdurat en el temps.

– Quins canvis d’ubicació ha tingut?

La trajectòria familiar va començar al carrer del Lleó, 55 de Pollença. Després van canviar a un altre taller al carrer del Pou del Verger, que més endavant es va traslladar al carrer dels Reis Catòlics.

Amb molt d’esforç, els nostres pares, Martí Vicens i Antònia Capllonch compraren la casa de can Sionet, al Calvari pollencí, actual seu del Museu Martí Vicenç, per tal d’ampliar el taller, que ben aviat els hi va quedar petit. Aleshores es traslladaren a la carretera del Port de Pollença a Pollença (can Berenguer), l’actual taller-botiga que varen obrir als anys seixanta.

– A què es dedicava l’empresa quan va néixer i com ha anat canviant fins a l’actualitat? Sistemes de producció, productes més venuts, clientela, etc.?

La història de Vicens neix en el 1854 en un petit taller de teixits de llana, a Pollença, Mallorca. Les següents generacions varen fer evolucionar el negoci introduint el que actualment es coneix com a “roba de llengües” o Ikat, i dissenyaren patrons amb un estil més lliure.

La professió com a mestre artesà de Martí Vicens, i paral·lelament la seva carrera com a artista, han creat un patrimoni cultural dins i fora de l’empresa. Al costat de la seva esposa Antònia Capllonch, van ser la tercera generació i la clau perquè avui en dia continuï existint la nostra empresa. Martí Vicens, encara que havia manejat els telers des de molt petit, no va poder desenvolupar l’ofici fins que es va fer gran, quan va dipositar tot el seu talent a rellançar el negoci, imprimint, des del primer instant, el seu toc personal. Va experimentar amb els colors i va crear dibuixos innovadors que continuen sent un èxit entre els nostres clients. Els seus productes van anar evolucionant, adaptant-se a les necessitats de cada moment, fins a arribar a una artesania d’avantguarda que mai va perdre la seva petjada personal.

Avui en dia, la quarta i cinquena generació, seguim creant nous dibuixos i colors. Superant objectius i reptes quant a disseny i creació de nous projectes.

El producte estrella de Vicens són els coixins, però també feim molts de projectes a mida, entapissam mobles restaurats, feim diferents models de bosses que també tenen molt d’èxit. I una cosa important és que de cada vegada més ens coneixen fora del nostre país, i per tant això fa que tenguem més clients estrangers. Aquest fet ens fa sentir molt orgullosos de contribuir a donar a conèixer la nostra cultura.

– Un dels requisits que ha posat la conselleria per poder formar part de la xarxa d’establiments emblemàtics és comptar amb un producte singular, quin és el vostre?

El nostre producte singular és teixir roba de llengües amb la mateixa tècnica mil·lenària que va arribar a Mallorca a través de la ruta de la seda en el 1854.

Des de llavors les diferents generacions que hem treballat a l’empresa hem posat tot el nostre esforç a mantenir l’esperit artesà i mediterrani que caracteritza aquest producte, cuidant especialment la conservació, la innovació i el perfeccionament de les nostres teles.

El que intentem és continuar el llegat familiar i mantenir la filosofia del treball artesà.

– Quin és el futur de l’empresa? Cap on va? Hi haurà més generacions?

No apartar-se un mil·límetre de la filosofia originària, dedicant el temps i la cura necessaris per a desenvolupar aquest ofici.

Lluitar per la qualitat i treballar de manera més intel·ligent, no més ràpid, i ser més conscients de tot el procés fins a arribar al producte final.

L’equip humà que compon l’empresa és gent jove que ha après l’ofici i se sent molt involucrat amb el treball que desenvolupa i amb el que aporta a la societat com a ofici sostenible.

Ser fabricants de teles ens dóna la llibertat de col·laborar amb dissenyadors, arquitectes, empreses, particulars… Ja sigui en una sessió de fotos per a alguna revista o per a la decoració d’una casa, hotel o espai. També dissenyem i produïm peces exclusives per a clients que ho demandin.

Desenvolupem projectes conjunts o independents partint de l’exclusivitat de les nostres teles.

Per tot això, a Vicens apostem, no sols, per les teles que produïm, sinó també per la seva versatilitat. La nostra empresa ha desenvolupat el disseny i confecció de diferents col·leccions de productes, fets a mà, podent oferir des de tot el que es necessita per a vestir la casa com a coixins, estovalles, tovallons, cortines, tapisseria, cobertors de llit, entre altres, fins a complements de moda i calçat.

De moment com explicàvem abans, una part de la 5a generació ja s’ha incorporat a l’empresa. La resta d’integrants encara són petits i no es pot saber, però si decideixen seguir aquest camí, el més segur és que es farà com sempre han fet els seus pares: amb naturalitat i conservant la nostra cultura.

PUBLICITAT