TAMBOR D’AMETLA, LA RECEPTA MÉS FÀCIL I ANTIGA DE MALLORCA

2721


En alguns pobles, diuen que el tambor d’ametla és la recepta més antiga de la gastronomia de Mallorca. No ho anirem a cercar, si bé és possible que tengui origen medieval amb un canvi ben lògic: es feia amb mel en comptes de sucre. En qualsevol cas, fàcil de fer, no hi ha dubte que ho és.
A mode de curiositat, el nom de tambor d’ametla només s’usa a Mallorca, mentre que, al Principat de Catalunya, es coneix com a torró de crocant i a Aragó, on té molta anomenada, li diuen torró negre o girlache (nom amb el qual es comercialitza).

TAMBOR D’AMETLA
Ingredients
500 gr. de bessons d’ametla
500 gr. de sucre
1 llimona
Oli per untar la llauna

Elaboració

1.- Torrar lleugerament les ametles a 180 graus, durant 10 minutets.
2.- Posar el sucre dins la paella i untar amb oli la superfície (pot ser una llauna, un bocí de marbre o similar) on donarem forma al tambor.
3.- Anar remenant el sucre i, quan estigui gairebé fos, abocar les ametles. Barrejar les ametles amb el sucre fins que quedin totes ben banyades. Aquest pas és delicat, el sucre no ha de coure en excés, perquè llavors amarga el tambor.
4.- Xapar una llimona pel mig i repelar la pell de les voreres. Abocar el contingut de la paella damunt la superfície untada d’oli i, tot d’una, aplanar de manera uniforme amb les mitges llimones.
5.- Quan el tambor ha refredat, esbocinam amb les mans i col·locam damunt un plat. La presentació típica és col·locar un llit de fulles de llimonera que aporta frescor i contrast a aquest dolç i fosc torró.
També es pot guardar dins un pot, on es conserva bé durant un temps.
En poques paraules, mai no ha estat tan fàcil, complir la cançoneta: “Ara ve la Fira, menjarem torrons i…”

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT