TAFONA DEL RAFAL, UN VÍDEO D’ORESTES PÉREZ

674

Un lector ens remet al canal de YouTube d’Orestes Pérez, on es pot veure un documental enregistrat als Rafals, a la vall de Colonya de Pollença.

Tal i com apunta el mateix Orestes, el vídeo mostra des de la recol·lecció de l’oliva fins a l’elaboració de l’oli amb el sistema tradicional, usant des de la bístia que mol les olives al trull fins a la premsa que mouen els bessons Joan i Toni Amengual Ochogavia.

Al vídeo, a més dels bessons Toni i Joan, també s’hi poden veure feinejant Joan Amengual Cerdà i Joanaina Ochogavia March.

Les imatges d’Orestes Pérez es varen enregistrar fa més de cinquanta anys, a la possessió pollencina dels Rafals. S’hi poden veure les dones que pelluquen les olives del terra, l’oli que regalima dels esportins o la tria de l’oli que sura damunt l’aigua a les piques. Detalls d’una bellesa plàstica que, en aquest temps de defensa de l’slow life, remeten a una visió bucòlica de la producció d’aliments. En aquest cas, amb l’afegit que l’oli és, sense cap mena de dubte, un dels productes bàsics de la dieta mediterrània, imprescindible als sofregits que donen cos i ànima a qualsevol plat, que tant ressuscita unes ensopides sopes amb col com alegra quatre verdures bullides i que, òbviament, aporta caràcter al nostra pa amb oli més genuí.

PUBLICITAT

Tanmateix, però, collir oliva i fer oli era, fa només cinquanta anys, una feina dura que implicava treballar exposat a les inclemències meteorològiques, fent feines que requerien molta paciència i molta força, entre altres factors que resten fora dels enquadraments.

Sigui com sigui, amb la perspectiva de l’ahir i l’avui (el procés de collir olives per fer-ne oli, tal i com apuntava Pere Llobera a l’article “Temps de fer oli” ha canviat molt durant les darreres dècades), vegem aquesta joia del fons d’Orestes Pérez, un dels molts documentals que trobareu al seu canal de YouTube, un recorregut de dècades per les festes, tradicions, feines… mallorquines.

PUBLICITAT