SUSPESA LA VACUNACIÓ CONTRA LA COVID-19 AMB ASTRAZENECA

158

La conselleria de Salut del Govern de les illes Balears ha suspès la vacunació contra la covid-19 amb la vacuna d’AstraZeneca, a instàncies del ministeri de Sanitat espanyol i per prudència. Durant les dues properes setmanes i a l’espera del dictamen de l’Agència Europea del Medicament (EMA) sobre els casos de trombosi detectats, no s’inocularà aquest vaccí reservat per a les persones menors de 55 anys.

La coordinadora del Centre de Salut de Pollença, la Doctora Alejandra Valero, ha comunicat que no han tengut cap consulta per simptomes alarmants després de vacunar-se amb AstraZeneca. És més la consellera de Salut del Govern de les illes Balears, Patricia Gómez, va assegurar en roda de premsa que, a les Illes, no s’han detectat efectes adversos greus en les 5.500 vacunes del lot afectat que fins ara s’havien posat. “Els efectes són molt poc freqüents, però s’ha decidit paralitzar la vacunació amb AstraZeneca per prudència”, va comentar Gómez.

Les persones menors de 55 anys que ja havien estat citades per rebre la vacuna, rebran un avís per anul·lar la cita. I és que “la decisió ha estat molt ràpida, i caldrà veure com i quan reprenem la vacunació”, va admetre la consellera. Per tant, el punt de vacunació massiva del polisportiu Mateu Cañellas d’Inca, on eren citat els pollencins nascuts entre 1966 i 1976, queden preparats per quan es reprengui l’activitat.

La vacunació dels majors de 80 anys, a qui es s’administra el vaccí de Moderna i de Pfizer, continua endavant. Per tant, han d’anar a vacunar-se al Centre de Salut de Pollença, el dia i l’hora indicats.

PUBLICITAT

La presidenta del Govern de les illes Balears, Francina Armengol, va assegurar que la suspensió de la vacuna “escapa de les decisions del Govern”.

De fet, va ser el ministeri de Sanitat qui ahir va anunciar que, a partir d’avui i durant les dues properes setmanes, se suspenia la vacunació contra la covid-19 amb la vacuna d’AstraZeneca.

Des del Ministeri, expliquen que, durant els darrers dies, havien rebut algunes notificacions de trombosi motiu pel qual consideren que és necessari estudiar més a fons si tenen relació amb el vaccí, ja que són molt pocs freqüents a la població general.

Tot i que el nombre de notificacions és molt baix en relació al nombre de persones vacunades, podria superar el nombre de casos que s’espera en la població general. En qualsevol cas, es necessari analitzar aquests casos per saber si, a més d’haver una relació temporal amb l’administració de la vacuna, hi ha una possible relació causal.

S’estima que més de 17 milions de persones han rebut la vacuna d’AstraZeneca al Regne Unit i la unió Europea. A la UE s’han administrat aproximadament sis milions de dosis d’aquesta vacuna i l’AEMPS ha tengut coneixement d’almenys 11 casos de trombosis, un dels quals a l’Estat espanyol.

L’AEMPS informarà sobre les conclusions de l’avaluació de la reunió extraordinària del Comité d’Avaluació de Resicos en Farmacovigilància de l’Agència Europea del Medicament (PRAC).

Informació per als pacients

Si ja us han administrat la vacuna d’AstraZeneca durant els darrers 14 dies i teniu mal de cap instens i persistent, que canvia signiticativament en tombar-vos o presentau alteracions visuals i altres símpotmes persistents, és recomanable consultar el metge.

Tot i amb això cal recordar que el mal de cap és un símptome freqüent després de la vacunació contra la covid-19.

PUBLICITAT