SUPERAT, DE LLARG, EL RÈCORD DE NITS TROPICALS A POLLENÇA

194
Dades: balearsmeteo.com

A dia 15 de juny a Pollença durant el 2022 ja hem superat 8 nits tropicals, i tot indica que avui es tornarà a repetir el fenomen. Analitzant les dades de l’estació meteorològica situada al Calvari i que s’ofereixen al portal web Balearsmeteo.com, ens trobam que a dia 15 de juny, mai s’havien registrat tantes nits tropical; almanco des de l’any 2005, que és fins on arriben els registres d’aquesta estació.

De fet, sense contar enguany, la mitjana de nits tropicals a aquestes alçades de l’any és de 0’8, ja que la majoria d’anys no s’havia arribat cap nit a les temperatures que estem vivint enguany. I d’aquests divuit anys, l’any que més nits tropicals havia tingut fins ara, a dia 15 de juny, va ser el 2021, quan va haver-hi tres nits tropicals.

Però un dels fets més sorprenents és que enguany, durant el mes de maig, ja s’havien registrat dues nits tropicals, fet que no havia passat a cap dels anys anteriors.

Però, què són les nits tropicals?

Segons el glossari de l’AEMET (Agència Estatal de Meteorologia) el terme nit tropical s’utilitz per designar les nits en què la temperatura no baixa dels 20 °C. Altres termes relacionats, que es fan servir cada vegada amb més assiduïtat, són “nit tòrrida” o “nit equatorial”, utilitzats per designar les nits la temperatura mínima de les quals és de 25 °C o superior. Últimament, també s’està començant a fer servir l’expressió “nit infernal” per a les nits en què la temperatura no baixa dels 30 °C, cada vegada més freqüents a les regions més càlides del planeta.

PUBLICITAT
PUBLICITAT