SORTEIG DELS PERSONATGES HISTÒRICS DE LA PATRONA

254
Foto d'arxiu de la processó de la Patrona de 2016.

Aquest divendres 25 de maig, a les 18 hores, a la Sagristia (carreró del Vent), se sortejaran els personatges històrics de la processó de la Patrona entre els nins i nines que estiguin interessats en representar alguns dels personatges més representatius de la historia pollencina.

Tots aquells infants que vulguin representar la Mare de Déu dels Àngels, els dos angelets que l’acompanyen, l’heroi Joan Mas, l’Arquebisbe Rull, els bisbes Cànaves i Desbach, el poeta Costa i Llobera, el capellanet d’honor, sor Elisabet Cifre de Colonya, la Mare Alberta, les tres dones de can Sales i l’Ajuntament Vella (6 senyors i 6 amos), s’han de presentar el dia i l’hora indicats a la Sagristia, al carreró del Vent.

Cada personatge ha de complir unes normes relacionades bàsicament en l’estatura. Ara bé, la Mare de Déu dels Àngels, a més de fer entorn 1’45 metres d’alçada, ha de dur els cabells llargs. Els angelets han de tenir tres o quatre anys i presentar-se en parella, tan se val si són nins o nines. La resta de personatges només han de fer una mida aproximada: 1’35 metres per a Joan Mas; 1’50 metres per a l’arquebisbe Rull; 1’40 metres per als bisbe Cànaves i bisbe Desbach; 1’25 metres per a Costa i Llobera; 1 metre per al capellanet d’Honor; 1’50 metres per a Sor Elisabet Cifre de Colonya; 1’30 metres per a la Mare Alberta, 1’55 metres per a les tres dones de Can Sales i entre 1’25 i 1’45 per a l’Ajuntament Vella, tant senyors com pagesos.

Totes aquestes mides són aproximades, o sigui que els infants poden fer entre cinc centímetres més o cinc centímetres manco de l’indicat.

PUBLICITAT

Una vegada assignats els personatges, els donaran les normes referents als complements de vestimenta i calçat que han de dur per a la processó de la Patrona, així com també els horaris a seguir per vestir-se.

Pel mes de juliol de 2011, al PUNT iNFORMATIU, reproduírem aquesta fotografia antiga que ens va cedir Antònia Cerdà “Son Vila”. Avui la reaprofitam per il·lustrar l’anunci del sorteig per elegir els petits personatges que donen vida a una de les tradicions més antigues de Pollença: la processó de la Patrona.

LES DONES DE CAN SALAS TAMBÉ SÓN LA PATRONA

L’exagerat fervor que desperta el simulacre de Moros i Cristians és inversament proporcional al poc interès que es demostra per altres elements de la festa de la Patrona.
En prova d’això, la processó amb l’antiga imatge de la Mare de Déu dels Àngels és més i més decadent de cada any. D’aquí que reivindiquem que, com tants d’altres fets i gent, les Dones de can Salas també són la Patrona.

La processó de la Patrona, deia l’historiador pollencí Ramon Rabassa en un article de l’especial Patrona de 2003, és “curta però substanciosa”, ja que s’hi representen molts dels protagonistes de la història de Pollença, una Història que va molt més enllà dels fets ocorreguts la nit del 31 de maig de 1550.

Fet aquest apunt, Flor Ricomà, Simona Oltzina i Dolça Blanch són els noms de les tres beguines popularment conegudes com a Dones de can Salas i es mereixen un lloc a la “interessant comitiva de personatges” (tornen ser mots de Rabassa) de la processó de la Patrona, perquè es dedicaren a l’oració i a la penitència, però sobretot perquè fundaren el monestir del Puig de Pollença.” Tres dones que, en un món d’homes, “feren pronunciar amb respecte i admiració el nom de Pollença a tots els racons de la Corona d’Aragó” (per dir-ho en paraules de Ramon Rabassa).

Flor, Simona i Dolça “vesteixen de pageses distingides, amb el seu rosari i el seu ventall” diu Rabassa i es pot comprovar a la fotografia que correspon al dia de la Patrona de 1941, ja que la nina del mig és Antònia “Son Vila”, fill de Pere Josep Cerdà Amengual “Son Vila”, qui ocupà el càrrec de batle de Pollença des de mitjans de 1941 fins al 7 de febrer de 1942. L’acompanyen a l’esquerra Catalina “de can Pontico” i Antònia “Rieres” a la dreta.

Setanta anys després, les Dones de can Salas vesteixen de manera gairebé idèntica, encara que, evidentment, no es tracta dels mateixos vestits. De fet, per aleshores, la vestimenta pertanyia a particulars pollencins que la deixaven per la confiança que, aleshores, hi havia al poble. Ara els vestits de Flor Ricomà, Simona Oltzina i Dolça Blanch, com els d’altres personatges, són propietat de l’Església, perquè hi ha hagut persones que s’han posat al capdavant de confeccionar-los i de cercar els complements. La llàstima és que els pollencins, tan entregats als Moros i Cristians, malmenen aquesta processó tan singular que desfila pels carrers de la Vila, el matí i el capvespre del 2 d’agost, dia de la Mare de Déu dels Àngels, Patrona de Pollença, i en la qual es representen homes i dones que han construït Pollença. Així ho demostra que cada any surti escapçada perquè falten infants per representar aquestes personalitats, però sobretot perquè s’ha hagut de capgirar l’itinerari i així i tot el pas pel carrer Major continua essent un calvari per mor que els primers cristians ja ocupen l’escenari de la primera batalla entre Moros i Cristians.

PUBLICITAT
PUBLICITAT