Sons de Nit, vint-i-cinc anys. Un cafè a Can Moixet i robes de can Bonjesús

442
Ana Espina de Fonart, Martí X. March (batle de Pollença), Pau Debón cantant d'Antònia Font, Miquel Àngel Sureda (regidor de Cultura de l'ajuntament de Pollença) i Miquel Porquer (batle de Muro).

Fa molts d’anys, un polític es va referir de manera diguem-ne que “despectiva” a un col·lectiu social determinat com a “aquesta gent de català, ball de bot i roba de llengües”. Avui, a la presentació de la vint-i-cinquena edició dels Sons de Nit, la representant de Fonart, Ana Espina, ha apuntat, visiblement satisfeta, l’aposta per la imatge del festival de 2024 vinculada al patrimoni mallorquí i artesanal, representat per la roba de llengües, aquesta tècnica de teixit ikat que es fa a tres tallers de Mallorca, un dels quals a Pollença. Espina ha usat el mot “xulear” amb aquesta roba “tan nostra” davant els artistes que passaran pels Sons de Nit de 2024. A més a més, ha avançat que cada artista tendrà un cartell de roba de llengües d’un color diferent. Ha estat el batle, Martí X. March qui ha posat nom a la roba de llengües “de can Bonjesús”, comercialment coneguda coma Teixits Vicens.

Tanmateix, però, la presentació d’aquesta edició de Sons de Nit ha començat després que el cantant d’Antònia Font, Pau Debon, hagués fet “el protocolari cafè a can Moixet”.

Enmig d’aquests dos referents pollencins, era gairebé obligat recordar els orígens pollencins dels Sons de Nit, aquells concerts a la fresca que s’iniciaren el 1999 del passat segle XX, a escenaris com la plaça dels Seglars, el carrer Pere Josep Cànaves o a altres escenaris locals.

“Contents de sobreviure”

Més enllà dels agraïments, Ana Espina ha començat la seva intervenció apuntant que estan “contents de sobreviure” amb motiu d’un aniversari tan especial com el d’enguany, en què Sons de Nit compleix un quart de segle.

PUBLICITAT

Un aniversari tan especial com el 25è, es mereix un cartell molt especial, ha assegurat Espina qui ha insistit també en el poder transformador de la música i la cultura. Per això mateix, ha recordat que els Sons de Nit aposten per reivindicar l’arquitectura, el patrimoni i la natura, així com també per apostar pel respecte al medi ambient i, sobretot, a les persones.

Amb un cartell encara obert, Espina ha avançat que, aquest 2024, passaran pels escenaris de Sons de Nit, artistes com Antònia Font, Clara Peya, Fundación Franscisco Frankenstein, Maika Makovski, Roberto Fonseca Quartet, Rufus Wainwright, The Riplles, Tiu, Ubi Pisces Moriuntur o Yoko factor, entre altres artistes per confirmar.

Als escenaris més habituals, com ara Ciutadella, Llubí, Lluc, Llucmajor, Palma, Valldemossa i Pollença, aquest 2024, Sons de Nit passarà pel Castell d’Alaró, pel Teatre Principal d’Inca i a Manacor. És més pot ser que s’afegeixen més escenaris d’aquí a l’estiu.

Per damunt d’escenaris i artistes, Espina ha recordat que, un any més, un euro de cada entrada es deestinarà a la Campanya per a la neteja i manteniment de zones forestals i espais verds protegits de l’illa, afavorint alhora la inclusió sociolaboral de col·lectius vulnerables, ja que els treballs de neteja els faria una entitat d’inserció laboral.

A més del retorn social, Espina ha fet referencia al projecte de La Cultura Alimenta que convida als espectadors a aportar aliments per als bancs d’aliments locals. Com en anys anteriors, els aliments aportats pels assistents als concerts es desina al banc d’aliments del propi poble.

Novament, als concerts de Sons de Nit, hi haurà fonts d’aigua gratuïta per a tots aquells que duguin el seu tassó o botella, i així redueixen residus.

Els concerts de Sons de Nit

Els concerts de Sons de Nit de 2024 començaran el 22 de juny, al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor, amb el concert/espectacle Ubi Pisces Moriuntur (allà on moren els peixos) que interpreten Toni Gomila, Marcel Cranc i Queralt Albinyana. Aquest concert es repetirà l’endemà, 23 de juny, al Claustre des Convent de Muro.

I acabaran el 17 d’agost, al mateix Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor, amb un artista encara pendent de confirmació.

Entre aquestes dues dates, 22 de juny i 17 d’agost, hi haurà quantitat de concerts d’artistes i en escenaris diversos, entre els quals el més destacable el de Maika Makoski, al Castell d’Alaró previst per al dia 6 d’agost. Un concert, cent per cent respectuós amb el medi ambient, on tothom haurà pujat a peu fins allà dalt i els equips de música ho faran a lloms d’una somereta.

I és que l’ecologia, com la diversitat, tenen un pes molt important a l’hora d’enxarxar els Sons de Nit any rere any.

Més enllà dels concerts, els Vermuts Activites tancaran la vint-i-cinequena edició de Sons de Nit donant pas a la paraula.

“Hat trick” d’Antònia Font a Pollença

Ana Espina ha presentat els tres concerts d’Antònia Font al Claustre de Sant Domingo com un “hat trick”, tres concerts en tres dies consecutius: 8, 9 i 10 de juliol.

Més enllà dels concerts d’Antònia Font, els Sons de Nit d’aquest estiu pollencí comptarà amb altres dos concerts: un dia 18 de juliol i un altre dia 22 de juliol.

El concert de dia 18 de juliol, serà un concert de rock, amb tres grups com Fundación Francisco Frankenstein, The Ripples i Yoko Factor.

I el concert de dia 22 de juliol, serà el primer de Rufus Wainwright a Mallorca, a qui Ana Espina ha presentat com a “una de les grans veus de la música contemporània”.

Pau Debon. L’artista convidat

Abans que el batle de Pollença, Martí X. March, tancàs l’acte de presentació de Sons de Nit de 2024, el cantant d’Antònia Font, Pau Debon ha pres la paraula per parlar sobre un concert que arriba dos anys després d’haver iniciat el retorn als escenaris després d’un parèntesi d’inactivitat.

Debon, ha explicat que després de dos anys de fer concerts a grans escenaris, amb molta potència de so i de llum, i de viure llocs i sensacions desconegudes, els feia ganes retornar a espais més naturals, que permetin al públic apreciar detalls estilístics que necessiten d’espais més propers.

En aquesta segona etapa del retorn d’Antònia Font, com s’ha dit, el Claustre de Sant Domingo de Pollença acollirà tres concerts que arriben després dels concerts a l’Auditòrium de Palma i altres indrets. En aquest sentit, Debon ha assegurat “eesatr molt concents, encantadíssims” de com han anat.

Pel que fa a les actuacions a Pollença, ha apuntat que “no podem demanar més. Un exeterior, Un espai emblemàtic. No construït per fer-hi concerts, però sí un espai que combina patrimoni i bellesa. Estam encantants de fomar part dels Sons de Nit i de Pollença”.

Després d’una primera gira més exitosa d’allò que pensaven, Antònia Font encara una segona gira més íntima, però igualment exitosa i ho fan amb “satisfacció màxima” i “ganes de continuar”. De fet, Debon ha assegurat que aquest èxit generacional “te fa pensar que allò que fas continua agradant i no passa de moda. Ser atemporal és una bona fita”.

PUBLICITAT