SOMNIS DE PESCADOR, UNA BANDA SONORA QUE TOTHOM CONEIX

561
Immaculada Cifre i Damià Salas són els responsables de la direcció musical de Somnis de pescador.

Aquest estiu el Grup Pollencí de Teatre posarà en escena Somnis de pescador de Miquel Bota Totxo; una història de mariners de Sant Vicenç musicada pels Mestres Joan Santandreu i Jaume Albertí. Cada vegada que s’ha representat, i ho ha fet en diverses ocasions, ha tengut molt d’èxit, un èxit en bona mesura per una banda sonora que s’ha integrat en el repertori popular.

“Fa uns anys, me varen demanar per anar a cantar unes noces i, mentre ho preparava amb els nuvis, me varen dir que els agradaria que cantàs cançons de la Patrona. Cançons de la Patrona?, vaig pensar i els vaig dir el ‘Puix Patrona’ i el ‘Visca Pollença’? Els vaig demanar exemples i me cantussejaren ‘Engonxa qui engronxaràs…’ Llavors ho vaig veure clar, cançons que cantava el Cor a la Festa Pollencina!”, explica la mestra de sensibilització musical de l’Escola de Música de Pollença, Immaculada Cifre, qui acompanya el músic Damià Salas en la direcció musical de la posada en escena de Somnis de pescador d’aquest 2022.

Això no obstant, Immaculada Cifre, i el professor de Música i director de l’escola Més Música de Palma, on imparteix violí, llenguatge musical i orquestra, Damià Salas, destaquen que aquesta posada en escena de Somnis de pescador serà diferent, perquè tant a nivell musical com a nivell escenogràfic reduïrà gent damunt l’escenari. En aquest sentit, asseguren que “és un altre moment i una altra manera de fer les coses”. I és que “la tecnologia ens permet que soni bé sense que hi hagi tanta gent damunt l’escenari, però també reduir el nombre de cantants i de músics permet una millor coordinació”, afirma Damià Salas.

A nivell musical, el punt de partida era més que clar, tenint en compte que és “una música que coneix molta gent”, senyalen. Per tant, “el que hem fet ha estat agafar els originals que són per a una isntrumentació molt variada i l’hem reduït a flauta, clarinet, piano, percussió i baix. Això sí, essent sempre molt fidels a l’original, però fent una reducció per a aquests instruments”, apunta Damià Salas.

PUBLICITAT
TOT MARCO digital

Fa uns anys, Damià Salas ja havia treballat amb les partitures de Somnis de pescador, “perquè vaig participar en un disc del Cor de Pollença que es deia Pollença canta, i bàsicament eren les cançons de Somnis de Pescador i altres cançons pollencines”.

Més enllà de la música, hi ha els músics i cantants a partir dels quals prenen vida els personatges i les històries de Somnis de pescador. “Tothom és d’aquí, tant músics com cantants i clar, són cançons que han sentit tota la vida, que saben. A més a més, gairebé tots saben música i l’únic que no en sap, ho ha suplit amb moltes ganes i la veritat és que ho fa molt bé. Així que, en aquest sentit, ha anat bé, perquè s’ha de reconèixer que la música de de Somnis de pescador no és fàcil, hi ha parts que no ho són gens, fàcils”, comenta Salas.

Dins la part musical, “hi ha una peça que es tocarà damunt l’escenari. És una jota i, encara que a la partitura original era per a orquestra, aquesta vegada la farem per a cor, guitarres, guitarrons i violí, que tocarà en Damià”, explica Cifre.

L’assaig de Somnis de pescador s’ha vist “accidentat” per mor de la pandèmia del coronavirus. Ara bé, “l’assaig de la part musical és molt diferent a la del text en què les parts s’han de posar en comú”, coincideixen Damià i Immaculada. “La música normalment es deixa per al darrer moment, perquè és difícil poder coincidir i perquè els músics poden assajar per separat, cadascú pel seu compte. Llavors quan ho tenen controlat, s’apleguen i es tracta d’anar ajustant”, diu Salas. És més “saben música i saben mirar el director, la qual cosa facilita molt la posada en comú”, conclou Immaculada.

De fet, per a Immaculada, “la feina grossa que ha fet en Damià ha estat transcriure els manuscrits, cosa que li ha duit molta de feina per dexifrar. Llavors passar-ho a l’ordinador. Aquesta ha estat una feina grossa, a més de fer els arranjaments”.

PD: Fa dies que les entrades estan a la venda.

PUBLICITAT