SOBRE EL DIA DE LA MARE

263

Ara i aquí, el Dia de la Mare se celebra el primer diumenge del mes de maig que, aquest 2021, esdevé el 2 de maig. Tot i amb això el costum d’honorar les mares es remunta a l’antiga Grècia.

Els grecs celebraven les festivitats en honor a Rhea, la mare de Júpiter, Neptú i Plutó. Llavors els romans adoptaren la festa grega i l’anomenaren la Hilaria, en honor a Cibeles. I els primers cristians transformaren aquestes celebracions en honor de la Mare de Déu.

Al segle XVII, a Anglaterra, hi havia un diumenge de l’any, conegut com “el diumenge de les mares”, en què els empleats de grans cases podien visitar les seves mares i dur-los un pastís com a regal.

El 1870, l’escriptora i activista Julia Ward Howe va fer una crida a les dones del món a unir-se per la pau i el desarmament. Aquella “Proclama del Dia de les Mares” escrita per Ward Howe no va tenir èxit i la creació d’un dia dedicat a la Dona i la Maternitat va haver d’esperar al 1914, quan Anna Jarvis va aconseguir insituir oficialment el Dia de la Mare als Estat Units d’Amèrica.

PUBLICITAT

Des del 1905, Jarvis havia cercat suports per al seu projecte. De fet, el 1910, a gairebé tots els Estats Units se celebrava el Dia de la Mare el segon diumenge de maig, coincidint amb l’aniversari de la mort de la mare de Javis. i, al 1914, aquella data fou proclamada festa nacional pel president Woodrow Wilson.

Quan se celebra el Dia de la Mare arreu del món?

Fins als anys 60 del segle XX, a l’Estat espanyol el Dia de la Mare era el 8 de desembre, coincidint amb la Immaculada Concepció. Per raons comercial i coincidint amb el Mes de Maria (maig), a partir de 1965, es fa coincidir el Dia de la Mare amb el primer diumenge de maig.

Tanmateix, però, segons el país, les Mares són festejades en dates diferents. Vegem-ne alguns:

14 de febrer: Noruega
3 de març: Geòrgia
8 de març: Albania, Bosnia, Herzegovina, Macedònia del Nord, Montenegro, Romania, Sèrbia, Bulgària, Uzbekistán i Tayikistán.
14 de març: Irlanda i Regne Unit.
21 de març: Aràbia Saudí, Barein, Egipte, Líban, Marroc i Síria.
7 d'abril: Armènia
2 de maig: Angola, Espanya, Hongria, Lituània, Portugal i Sudàfrica.
8 de maig: Corea del sud.
9 de maig. Alemanya, Austràlia, Àustria, Bangladés, Brasil, Bèlgica, Xile, Xina, Canadà, Colòmbia, Croàcia, Cuba, Dinamarca, Equador, Estats Units, Estònia, Filipines, Finlàndia, Grècia, Països Baixos, Hondures, Itàlia, Japó, Letònia, Liechtenstein, Nova Zelanda, Perú, Puerto Rico, República Txeca, Suïssa, Taiwan, Turquia, Ucrània, Uruguay i Veneçuela.
10 de maig: Belice, Catar, El Salvador, Emirats Àrabs Units, Guatemala, Índia, Malàisia, Mèxic, Oman, Pakistan i Singapur.
14 de maig: Samoa
15 de maig: Paraguai
26 de maig: Polònia
27 de maig: Bolívia
30 de maig: República Dominicana, Nicaragua, Haití, Suècia, Nord de Santander (Colòmbia), França i Tuníssia. 
12 d'agost: Tailàndia
15 d'agost: Amberes i Costa Rica.
14 d'octubre: Bielorrússia
17 d'octubre: Argentina
16 de novembre: Corea del Nord
28 de novembre: Rússia
PUBLICITAT
PUBLICITAT