SI NO POGUÉREU SEMBRAR ELS ALLS PER LA CONVERSIÓ DE SANT PAU, APROFITAU AVUI QUE ÉS SANT BLAI

225
Fotografia de Pere Llobera "Morou".

El passat 25 de gener, el lector Pere Llobera “Morou” ens va enviar una fotografia i un comentari apuntant que el “25 de gener, dia de la conversió de sant Pau, és el millor dia per sembrar alls i podar les parres”. Quan vàrem veure el missatge ja era dia 26 de gener. Vàrem fer tard…

Per sort, avui el pronòstic ens dona una segona oportunitat, ja que, “Per sant Blai planta el teu all”. Per tant, si no poguéreu sembrar els alls per la conversió de sant Pau (25 de gener), podeu aprofitar avui per sembrar-los.

I no us preocupeu per les propietats curatives, pequè, si bé és cert que la fama és per als alls sembrats per la conversió de Sant Pau, sempre són bons per a la salut. En aquest sentit, s’ha de destacar que són un poderós desinfectant i que, a més a més, ajuden a millorar la circulació sanguínia.

En qualsevol cas, l’all és un condiment indispensable a la cuina mallorquina. De fet, si per a nosaltres els guiris fan olor de mantega, ells troben que nosaltres feim olor d’all.

PUBLICITAT

Podar parres

Per altra banda, una altra tasca agrícola pròpia del dia de la conversió de sant Pau és podar les parres. Ara bé, no patiu si aquell dia no ho vàreu fer, teniu una segona oportunitat per santa Àgueda (5 de febrer) que també us anirà bé.

I ja que hi sou, podeu sembrar alfabegueres, fent cas de la cançó segons la qual:

Per santa Àgueda
planta l'alfabeguera;
per santa Margalida
ja serà florida.

Qui era sant Blai?

Sant Blai va ser Bisbe de Sebaste (Armènia). Conten que va obrar el miracle de salvar un nin que s’ofegava amb una espina. Morí màrtir al segle IV. I el seu culte s’escampà per Occident a partir del segle XI i encara ara té una gran popularitat.

Patró dels laringòlegs, és advocat contra el mal de coll i gargamella, entre moltes altres dolències com ara les bòfegues, la dermatitis, el mal de dents, les malalties d ela bufeta i les vies urinàries, les malalties respiratòries i la retenció de líquids.

També és patró de la diftèria i la hirofòbia. I també l’invocaven perquè fes ploure damunt els sembrats.

PUBLICITAT