SEPTEMBER. EL SO DE L’OPTIMISME

194

Després d’un llarg i tòrrid estiu que encara no ha acabat, estrenam setembre amb grans expectatives. Per això, mentre esperam l’arribada de dia 21😅 , aprofitarem per repassar la setentera cançó “September” dels Earth, Wind & Fire, un tema que alguns han qualificat com el so de l’optimisme.

“September” d’Earth, Wind & Fire

La discotequer cançó “September” d’Earth, Wind & Fire es va publicar el 1978 com a single. Des del primer moment, va ocupar llocs destacats a les llistes de venda de discos i, amb el temps, ha esdevingut una de les deu cançons més importants de la seva època. En qualsevol cas, és el gran èxit de la banda de Chicago.

A partir dels acords del guitarrista Al McKay, el vocalista d’Earth, Wind & Fire, Maurice White, va composar la música i es posà en contacte amb Elii Willis, perquè n’escrivís la lletra.

Més enllà del contrast de la veu de Maurice White amb el falset de Philip Bailey,”September” és una mescla de pop, funk i soul. De fet, Elii Willis va dir que “és impossible estar deprimit quan escoltes aquesta cançó”.

PUBLICITAT

Ba-dee-ja

El “ba-dee-ja” de la tonada va ser una proposta introduïda per White. Això no va agradar gens ni mica a Willis. De fet, com que no suportava les lletres sense sentit, Elii li va demanar quin significat tenia el “ba-dee-ja”, a la qual cosa Maurice li respongué: “I a qui li importa?”.

Anèdotes a banda, l’optimisme que transmet “September” té relació amb el fet que Maurice White va estar connectat a la metafísica i a les filosofies orientals. De fet, volia incloure els conceptes i coneixements que aprenia a la seva música.

Una data qualsevol?

Després de moltes especulacions sobre el 21 de setembre, White va explicar que era la data que millor rimava amb la cançó. Això no obstant, Willis va comentar que la dona de Maurice, Marilyn White, va dir que era la data prevista per al naixement del seu primer fill Kahbran White.

Els mateixos Earth, Wind & Fire va fer una versió titulada “December” per a l’àlbum Holliday (2014), adaptant la lletra de la mítica “September”al tema del Nadal/vacances. Així, en comptes de cantar “Do you remember/The 21st night of September?“, canta “Do you remembre/The 25th night of December?

Per la seva banda, Taylor Swift, autora d’una de les moltes versions de “September”, canta “Do you remembre/The 28th night of September?

“September”, després d’Earth, Wind & Fire…

L’any 1979, “September” va ser la melodia de la restransmissions de la Vuelta Ciclista a Espanya.

S’ha pogut sentir a diferents films com ara Una nit al Museu (2006), Gru, el meu dolent preferit (2010), Intocable (2011) o Trolls (2016).

Durant la temporada 2019-2020, va ser una de les cançons incloses a la banda sonora del programa de televisió El hormiguero.

PUBLICITAT