SENYORETS O EL COMPENDI D’UNA BOCINADA DOLÇA

464
Les paraules moren i la gastronomia s’adapta als temps i les circumstàncies.

El Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans defineix COMPENDI com una “exposició succinta d’allò que conté de més substancial una exposició, una obra, etc., més extensa”. I no és casualitat que m’hagi decantat per aquest terme a l’hora de titular aquest apunt sobre els Senyorets, una pasta manacorina que es fa i es menja per Sant Blai (3 de gener), però que, en realitat, conté els ingredients de la galeta dolça per excel·lència de Mallorca: els crespells.

Dit això, em curaré amb salut abans que al “Foc i fum” es pronunciïn i diré que, si els manacorins avançaren en el calendari la pasta pasqual, els pollencins, que som un poc bascos, ens podem prendre la llicència de fer Senyorets on volguem.

En definitiva, ara que va Sant Blai, advocat contra el mal de coll, ens hem engrescat a fer uns Senyorets amb forma d’estrella, perquè no teníem els motles canònics amb forma d’homenet o doneta. Hem passat un d’aquests llargs horabaixes d’hivern i, de passada, tenim una bocinada dolça per dur-nos a la boca a mitjan capvespre o per dur a beneir si qualque galeta arriba al 3 de febrer.

Per fer els Senyorets, hem agafat la recepta que el forner Tomeu Arbona apunta al llibre La cuina del Tradicionari que du:

PUBLICITAT
250 grams d’oli d’oliva
3 vermells d’ou
50 grams de saïm (opcional)
250 grams de sucre
1 escudelleta de moscatell o anís
1 escudelleta de suc de taronja (una taronja)
canyella en pols
la farina fluixa que es begui (aproximadament un quilo) 
la pell d’una llimona ratllada.

I els hem fet així:

  1. Hem preparat tots els ingredients.
  2. Hem fos el saïm amb l’oli.
  3. Llavors hem afegit els vermells d’ou i el sucre.
  4. A continuació, hem incorporat els aromatitzants com el suc de taronja, l’anís, la canyella en pols i la pell de llimona.
  5. Finalment, hem anat afegint la farina.
  6. Després de deixar reposar la pasta hem començat a fer Senyorets.
  7. Espolsam un poc de farina damunt la taula, agafam una porció de pasta i aprimam.
  8. Amb el motle, donam forma a la galeta.
  9. Col·locam les galetes damunt una llauna.
  10. Amb el forn calent a 175 graus, coem durant 20 o 25 minuts.
  11. En ser fredes, ja es poden menjar.

PUBLICITAT