SEIXANTA-VUITÈ DIA: PENDENTS DE LA REGULACIÓ DE LES PLATGES

388
Cala Molins. Foto: Xesca Serra,

Ahir, 22 de maig, seixanta-vuitè dia d’estat d’alarma, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar que, el dilluns 25 de maig, Mallorca, així com Menorca i Eivissa, passaven a la Fase 2, un estadi en què Formentera va entrar aquest dilluns 18 de maig.

Entre les mesures de relaxament que es permetran en aquesta Fase 2, hi ha l’ús de les platges (tant estar a l’arena com nedar). Les temperatures són altes i la gent té ganes d’anar a la platja. El Govern espanyol, de moment, ha demanat que la ciutadania en faci “un ús responsable” i ha apuntat als Ajuntaments per controlar el compliment de les platges. Per part de l’ajuntament de Pollença, esperen que es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) les normes que regularan l’obertura de les platges al públic.

Aquest dilluns 18 de maig, es va activar el servei de socorrisme a les platges, on fins dia 25 de maig només es permet un ús esportiu.

Situació Sanitària

La bona situació sanitària de Mallorca ha estat un dels factors determinants per passar a la Fase 2 de relaxament. A Pollença, en concret, fa dies que no hi ha cap cas actiu.

PUBLICITAT

Durant les 24 hores prèvies a les 17’45 hores, d’ahir 22 de maig, a les illes Balears, es varen produir 13 nou casos de coronavirus, 1 defunció i 17 altes. Des que va iniciar la pandèmia, s’han donat 2.037 casos de covid-19, 222 defuncions i 1.583 curats.

En aquests moments, el nombre de casos actius és de 232, dels quals 197 són a Mallorca, 5 a Menorca i 17 a les Pitiüses. Dels 232 casos de Mallorca, 125 estan hospitalitzats, 27 dels quals a l’UCI, i 72 són atesos per UVAC.

A nivell mundia, ja són 5.180.000 les persones que pateixen o han patit coronavirus i 336.432 les persones que han mort a causa d’aquest virus. Dels 188 països afectats per la pandèmia, els Estats Units d’Amèrica amb 1.598.631 casos i 95.847 morts és el més tocat pel nou coronavirus. Rússia amb 326.448 casos i 3.249 defuncions, i Brasil amb 310.087 casos i 20.047 defuncions, són el segon i tercer. L’Estat espanyol, amb 234.824 casos i 28.628 defuncions, ocupa el cinquè lloc dels països més afectats del món per la covid-19.

Fase 2, què podrem fer i com

Dilluns, Pollença entra a la Fase 2 de desescalada, però què podrem fer i com ho podrem fer. Aquesta fase no afecta el funcionament dels centres sanitaris que mantenen el triatge telefònic com han fet des de l’inici de la pandèmia.

Bars i restaurants podran servir menjar a l’interior dels locals, amb un 40 per cent de l’aforament i mantenint 2 metres de distància entre taules.

L’aforament a negocis i botigues s’amplia fins al 40 per cent, ara mateix es permet fins a un 30 per cent.

Es permetrà que, fins a 25 persones, assisteixen a un enterrament. A les vetles, els límits són 25 persones a l’aire lliure i 15 persones en espais tancats.

A esglésies i llocs de culte, també s’amplia l’ús de fins un 50 per cent de la seva capacitat.

Els esdeveniments socials com noces es poden celebrar a qualsevol instal·lació al 50 per cent del seu aforament i sense superar les cent persones a l’aire lliure i les cinquanta en espais tancats.

Museus i sales d’exposicions poden obrir fins a un terç del seu aforament.

També poden tornar reprendre l’activitat cinemes, teatres i auditoris, amb un terç de l’aforament i butaques assignades. Els actes culturals o espectacles que se celebrin fora d’aquests espais estaran limitats a fins a 50 persones en espais tancats i 400 persones, a l’aire lliure.

Per suposat, en tots els casos s’ha de mantenir la distància física de seguretat, un bon rentat de mans i l’ús de mascareta que, des d’aquesta setmana és obligatòria.

PUBLICITAT
PUBLICITAT