S’AUTORITZA LA PLANTACIÓ DE GIRÓ NEGRE A LES ILLES BALEARS

99

Des del divendres 16 de setembre a les Balears ja es pot sembrar i elaborar vi de Giró Ros, una varietat de vinya autòctona i recuperada. La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació l’ha inclòs en la categoria de varietats de raïm de vinificació autoritzades a les Illes Balears. Es tracta del final d’un procés de deu anys de treball de recerca i recuperació de material vitícola autòcton, per part de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balers (IRFAP), de la conselleria d’Agricultura.

El giró negre és molt semblant al giró ros, però de coloració negra. En tasts experimentals, el giró negre es considera un vi atrevit, que presenta un vi de baixa coloració, amb aromes especials i de fruites exòtiques. Fruit de la recerca, hi ha cites del Giró negre del 1632, en la que Dameto et al. fa un elogi singular als vins mallorquins produïts a Banyalbufar com el giró negre, la malvasia i el moscatell. També es troben cites en bibliografia dels segles XVIII i XIX.

Aquesta varietat és la cinquena que s’autoritza a les Balears en sis anys. El 2016 es va autoritzar l’Escursac, i el 2020 fou el torn del Callet Negrella, l’Esperó de Gall i el Mancès de Tibús. La recuperació de varietats de vinya implica una tasca ingent de més de deu anys de recerca, tant per part de l’IRFAP com per part del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i engloba tasques d’identificació varietal, com la descripció ampelogràfica i molecular, fins a la seva multiplicació. Així mateix, en la darrera fase del procés, es duu a terme l’examen d’aptitud de 5 anys de vinificacions experimentals, requisit per poder autoritzar la varietat a la nostra comunitat autònoma.

Andreu Majoral i Antoni Campomar a Radio Pollença

El dimecres 21 de setembre, al programa de Ràdio Pollença “Món del Vi”, presentat per Antoni Campomar, es va poder tastar una botella elaborada completament amb aquesta varietat gràcies a la presència d’Andreu Majoral, enòleg de la Bodega Can Majoral. Majoral va explicar que tenen una parcel·la amb giró negre sembrada als anys noranta, i que de llavors ençà han anat experimentant amb aquesta varietat, sempre sense poder comercialitzar el vi. De fet, la botella que es va tastar a l’estudi de Ràdio Pollença era una d’aquestes premsades experimentals que gràcies a l’ordre de la Conselleria podran comercialitzar.

PUBLICITAT
El gi
Antoni Campomar, Andreu Majoral i Joan Martorell
PUBLICITAT