Un lector comenta que avui, 30 d’agost, és el dia de fer planter de julivert. Comenta, també, que, antigament, era santa Rosa. No debades, “encara hi ha gent major que celebren santa Rosa avui”. Idò, això.
Molts d’anys a totes les Rosa que celebren el seu sant avui i, dit això, a fer planter de julivert s’ha dit per culminar amb èxit tants i tants de plats de la cuina mallorquina que, sense una bona picada d’all i julivert no són res.
Què és el julivert?
El julivert (Petroselinum hortense) és una planta aromàtica d’origen mediterrani que creix de manera silvestre a Grècia i a Sardenya. No passa així a Mallorca, on, tanmateix, és de cultiu imprescindible a qualsevol hort mínimament decent i alguna vegada creix de manera mig espontània a racons humits i rocosos.
Més enllà del valor gastronòmic que ha traspassat les fronteres de la Mediterrània, el julivert té moltes propietats medicinals (diürètic, antiinflamatori i antibacterià, entre altres virtuts).

On es pot sembrar?
Ja hem dit que, a Mallorca, el julivert és una herba aromàtica clàssica dels horts. Però no cal tenir un hort per poder-ne sembrar. De fet, el julivert (com altres herbes aromàtiques) és fàcil de sembrar a casa dins un cossiolet que, a més de decorar, oxigenarà l’ambient.
Tot i que no requereix grans cures. Necessita una terra amb una certa humitat i ser regat sovint, sobretot quan fa més calor.
A més a més, per sembrar julivert fa falta una terra amb bona quantitat de matèria orgànica.
Quan i com sembrar-lo?
Entre febrer i setembre, es pot sembrar o fer planter de julivert. Ara bé, les llavors necessiten el seu temps per créixer i, si en l’estiu, en quinze dies neixen, en l’hivern poden estar prop d’un mes. En qualsevol cas, si sembram llavors, podem fer-les germinar un dia abans de sembrar-les posant-les en remull.
Les llavoretes s’han de sembrar separades les unes de les altres, perquè si no és fa així, les haurem d’aclarir.
I, amb les llavoretes dins la terra humida i ben assaonada, només cal esperar que la natura faci el seu curs. El julivert creix de manera ràpida i productiva. En només tres mesos, haurà crescut abastament per poder tallar algunes fulletes per amanir les nostres elaboracions culinàries.
També es pot sembrar julivert amb les fulles, però això ja no és fer-ne planter.
Si us interessa tenir més informació sobre el julivert, podeu llegir aquest article de Mètode.
El julivert és un bon antioxidant, que millora la retenció de líquids i la hipertensió, entre d’altres.
És una planta forta que necessita sol indirecte i regar-lo sovint. L’acostumem a utilitzar en guisats, tot i que també es pot consumir cru en amanides o fer-ne infusions.