SANT JOAN ANYS ENRERE. IMATGES PER AL RECORD

382
Portada de Sant Joan anys enrere. Imatges per al record.

El Gall Editor presenta Sant Joan anys enrere. Imatges per al record una obra conformada a través del treball de recerca de material fotogràfic per part d’Amador Bauçà Bauçà i Climent Picornell Bauçà.

Aquest volum dona al lector la possibilitat retrobar i recuperar sensacions amb la gent del poble. Una gent oberta, sincera, que no frissa, qualitats de les nissagues del Pla de Mallorca. Records de les seves infàncies, testimonis passats de la imatge del poble. Malgrat tot hagi canviat, els carrers un temps plens de pols ara estan asfaltats, els arbres de la Plaça ja no són els mateixos, sempre queda un rastre, un element que els fa recognoscibles en l’actualitat, una deixa. Ben igual que en les fotografies de les nines i els nins a escola, malgrat els anys passats i els vestits canviats, queda una fesomia que travessa, implacable, el temps: uns ulls, unes orelles, uns cabells que ens recorden de forma potent els qui ara són la gent d’aquest poble.

Sant Joan anys enrere. Imatges per al record coordinat per Amador Bauçà Bauçà i Climent Picornell Bauçà és el número 28 de la col·lecció Ramon Llull d’El Gall Editor. Com tota la col·lecció Ramon Llull, es tracta d’un llibre de gran format i tapa dura. Té 296 pàgines i està a la venda per 45 euros.

Fragment

“És ben cert que com les paraules, les imatges, en aquest cas les fotogràfiques, poden canviar i modelar la nostra percepció de la realitat. Com en un torcebraços, paraula i imatge sembla que lluitin actualment per veure qui de les dues ens durà la concepció més real del món. O la més irreal. La fotografia ha significat una nova gramàtica a la qual ens hem anat avesant per llegir la història, de la qual en formarà part aquest llibre que ara teniu a les mans: Sant Joan anys enrere. Imatges per al record. El llibre és ple de gent. De fotografies antigues que testimonien com era i què feia la gent d’un temps, no massa llunyà. Perquè els pobles, i les ciutats, són la gent. És ver que el territori, el lloc, conforma on es desenvolupen les activitats d’aquesta gent, i també és ver que alguns espais condicionen el seu esdevenir, igual com ho fa la pròpia història, ho ha fet i encara ara. Veureu com a través de les imatges queda palès que Sant Joan, ben al mig del Pla de Mallorca, és el que ha pogut fer, el que li han deixat fer, a la seva gent que ha vengut i ve de la seva pròpia història. Ben a prop de nosaltres ens apareixen les fesomies dels hereus d’aquells pagesos i menestrals que aregaren la seva terra, escalivats després de les revoltes de les Germanies, de la pobresa antiga, de la submissió forçada al poderós, del silenci hostil d’una guerra, encara propera, d’una llarga dictadura… I tanmateix, la gent –es veu quan posa per ser fotografiada– supera amb escreix els maldecaps i les desgràcies i sap cercar els seus moments positius, familiars i públics, rient i ballant, honorant els seus mites, travessant el temps amb dignitat”.

PUBLICITAT

Coordinadors

Amador Bauçà Bauçà (1958) és funcionari de Correus i col·leccionista d’imatges fotogràfiques. Té un arxiu de fotografies antigues de Sant Joan des de fa vint anys; comissari de diverses exposicions sobre fotografies de Sant Joan; publica la secció mensual a la revista Mel i Sucre “Imatges per al record”; coautor del llibre de fotografies Antoni Sastre i Gayà. El retratista del poble de Sant Joan (2019). Col·laboració amb la Casa Museu Pare Ginard amb la cessió de fotografies antigues per la casa natal.
Climent Picornell Bauçà (1949) és professor i escriptor; autor de llibres sobre Mallorca, col·laborador de premsa, i curador del fons fotogràfic de Climent Picornell (1956-2003) ara cedit a l’arxiu de la Universitat de les Illes Balears. A més a més, és autor de Apunts del Pla de Mallorca amb fotografies de Climent Picornell; Palma, crònica sentimental, amb fotografies de Jaume Gual. Coautor del llibre de fotografies sobre Costitx, Temps passats: Costitx, el batec del poble (2011) i del llibre Antoni Sastre i Gayà. El retratista del poble de Sant Joan (2019).

PUBLICITAT
PUBLICITAT