SALUT ADVERTEIX AL BATLE QUE LES OBRES DEL CARRER FORMENTOR NO COMPLEIXEN LA NORMATIVA SANITÀRIA

923
Imatge de l'inici de les obres el mes de novembre

Fa dues setmanes començà la fase d’execució d’un dels projectes més ambiciosos d’aquesta legislatura, les obres de reforma del carrer Formentor i la plaça Miquel Capllonch del Port de Pollença. Unes obres que no només consisteixen en la substitució del paviment i el mobiliari urbà d’aquests indrets, sinó que també s’aprofita per millorar substituir diverses canonades i millorar la xarxa de clavegueram i aigua de la zona.

Des de principi de novembre ja s’està fent feina al carrer Formentor a la zona compresa entre el carrer Llevant i el carrer Méndez Núñez, i aquesta setmana es començarà a alçar el tram que arriba fins al carrer Almirall Cervera.
Però tot i aquest petit avanç en les obres, ja ha sortit el primer entrebanc. Aquesta setmana el batle de Pollença, Bartomeu Ochogavia, ha rebut un requeriment per part de la Conselleria de Salut i Consum al qual al qual s’informa d’unes deficiències a la instal·lació de les noves canonades d’aigua potable i es demana que se solucionin.

Al requeriment, signat per la cap del Servei de Salut Ambiental Mercedes Gumá Torá, s’explica que “una tècnica de la Direcció General de Salut Pública i Participació ha pogut observar un incompliment greu de la normativa vigent”. Aquest incompliment consisteix en el fet que “les escomeses de la xarxa de sanejament dels habitatges d’aquest carrer estan situades per damunt de la xarxa d’abastiment d’aigua potable, sense cap distància de seguretat”.

Dibuix de com quedarà el carrer Formentor, segons apareix al projecte bàsic

Segons la normativa, la xarxa d’aigua potable ha de circular per sobre del clavegueram a una distància de més de 50 cm. Es poden permetre separacions menors sempre que es disposin proteccions especials. En els encreuaments, les conduccions d’abastament d’aigua sempre han de passar per damunt del clavegueram.

PUBLICITAT

Al requeriment s’explica que la tècnica de la Direcció de General de Salut Pública va demanar a l’enginyer d’EMSER que es prenguessin les mesures de protecció, ja que no hi ha la separació necessària entre les xarxes que abans de tapar els punts d’encreuament entre ambdues xarxes, es comuniqui a la DG de Salut Publica per tal que puguin fer una visita de comprovació.

El batle explica que ja s’està complint la normativa

Segons el batle de Pollença, Bartomeu Cifre, el requeriment no sorgeix de cap inspecció d’obra ni res semblant, sinó que es tracta d’una funcionària que precisament viu al carrer Formentor, lloc on s’executen les obres. Apunta Cifre, que aquesta tècnica “no ha interpretat bé la normativa “ja que tot el que es demana a l’escrit “nosaltres ja ho feim”. Explica que la canonada d’aigua potable va per damunt i està separada del tub del clavegueram, però que allà on hi ha les escomeses, on els tubs necessàriament han de passar un devora l’altre per pujar cap a les cases, s’està posant un plàstic aïllant entre les canonades. “De tota manera” explica Cifre “és impossible que del tub de l’aigua bruta entri res dins el tub de l’aigua potable, ja que aquest tub duu pressió i l’altre no”.

Pel que fa al termini d’execució de les obres està previst que es finalitzin aquest hivern, però tot dependrà de les condicions meteorològiques, que podrien obligar a deixar part de les obres per l’hivern que ve. De moment la pluja ha fet que el planning d’obra ja dugui un retard de deu dies. “Les obres aniran avançant pel carrer Formentor en direcció a Juan XXIII, després s’entrarà cap a la plaça i el darrer que es farà serà la part de davant l’església”, explica Cifre.

PUBLICITAT