RUTA GUIADA AL CAMÍ VELL DEL FAR DE FORMENTOR

575
Joan Carles Palos donant explicacions. Foto: Pere Llobera "Morou"

Pere Llobera “ Morou”. 

Organitzat pel Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, el passat 24 d’abril va tenir lloc la Ruta Cultural guiada: “El Camí vell del far de Formentor”. Primera ruta de l’any Costa i Llobera guiada per Joan Carles Palos (Fita a fita).

Uns 40 excursionistes varen participar d’aquesta sortida. El punt de trobada va ser l’aparcament de Cala Bóquer per després anar amb bus fins a les cases de Cala Murta, on començàrem la caminada.

El far de Formentor va entrar en funcionamant durant el regnat d’Isabel ll, l’any 1863. Abans es va haver de construir un camí de ferradura d’uns 17 km. des de cala Murta fins el cap de Formentor.

PUBLICITAT
Cala Figuera. Foto: Pere Llobera “Morou”.

El camí es va començar a construir l’any 1857 i fou dirigit i dissenyat per l’enginyer Emili Pou. Uns 200 homes varen fer feina en la construcció del camí que, amb un pendent molt suau i moltes voltes, va guanyant alçada fins a superar el coll de la Bretxa i el coll de les Creus, passa per devora el Fumat i s’encamina cap al Far. La construcció de camí i del far va costar molts de doblers a les arques Reals fins al punt que la Reina va demanar si feien el far d’or.

S’ha de tenir en conte que, per a la construcció del far, es va utilitzar pedra de canteres de sa Pobla i Binissalem, la pedra es transportava amb carros fins el Barcarès, després amb barques a rem i vela fins a cala Murta i, des de la Cala, amb mules amb beasses i seguint el camí recent construit fins arribar al cap de Formentor, on es començà a contruir el far que es va innagurar el 1863. Aquest camí fou utilitzat pels farers fins l’any 1951, quan es va fer l’actual carretera.

Els participants d’aquesta ruta, amb un dia explendit, varen poder gaudir dels paisatges que inspiraren el poeta Miquel Costa i Llobera. El guia, Joan Carles Palos, va explicar els detalls de la construció del camí i també ens va deleitar amb poemes d’en Costa.

Després de travessar el Túnel començàrem a pujar pel camí vell fins al Coll de les Creus. Des d’aquí deixàrem un moment el camí per pujar dalt del Fumat (320 m.), la vista va ser espectacular. A baix véiem les cristal·lines aigües de cala Figuera, tota la badia de Pollença i Alcúdia, i, al fons mirant cap a llevant, la silueta de Menorca. Seguint el camí vell baixàrem cap a les cases de cala Murta passant per el coll de la Bretxa.

El Consell de Mallorca ha començat les tasques de recuperació del camí vell del far, eliminant tota la vegetació de càrritx i mates que el feien impracticable, ara només manca que hi vagin els margers per recontruir el esboldrecs que s’han produit al llarg dels anys.

Vista del camí vell recuperat. Foto: Pere Llobera “Morou”
PUBLICITAT