ROGES I MENJACAPELLANS TANCA ELS ACTES D’ABRIL DE REPÚBLICA

123

Avui vespre, divendres 22 d’abril, a partir de les 19’30 hores, a l’Espai Social de Can Bum (carrer Major, 40 de Pollença) hi haurà el darrer acte d’Abril de República que s’anuncia amb el nom de “Roges i menjacapellans” i que consistirà en la presentació del llibre La Segona República. Mallorca, 1931-1936 (Illa de Llibres, 2022) i una xerrada a càrrec de les historiadores Layla Dworkin i Catalina Martorell.

Coordinat per Pau Tomas, La Segona República. Mallorca, 1931-1936 és un compendi d’articles sobre aquest període de poc més de cinc anys que va marcar molt la història de Mallorca. Entre els autors d’aquests articles hi ha Catalina Martorell Fullana i Layla Dworkin, que conduiran l’acte d’avui vespre a Can Bum, però també el pollencí Pere J. Garcia Munar, entre altres com Manel Santana Morro, Biel Barceló, Pere Fullana Puigserver, Jordi Maíz, Antoni Vidal Nicolau, Dídac Martorell Paquier, Cels Calviño Andreu, Margalida Rubí Ferrer, Bartomeu Vidal Mestre, David Ginard i Ferón, Bartomeu Garí Salleras i el mateix Pau Tomàas Ramis. Tots ells historiadors expers en cada un dels temes que es tracten.

La intenció d’aquest llibre és posar llum a organitzacions i fets clau per ajudar a explicar el període republicà. En aquest sentit, convé recordar que el 14 d’abril de 1931, la proclamació de la República va acollir-se amb un gran entusiasme. En aquells anys es varen produir molts canvis en la vida social i cultural, en l’educació, en l’assistència social, en l’esport… També hi va haver un ressorgiment dels moviments socials i d’ideologies que els anys de la dictadura havien estat silenciades. L’anticlericalisme tornà a estar a l’ordre del dia, les dones s’organitzaren, els anarquistes es referen, les cooperatives agafaren embranzida, els socialistes foren més forts que mai, les vagues se succeïren i la Revolució de 1934 tingué els seus impulsors a Mallorca. Però no només foren protagonistes les organitzacions transformadores i revolucionàries. La dreta i la Falange s’estructuraren i tingueren un pes importantíssim.

En acabar la presentació, s’encetarà una xerrada amb els assistents.

PUBLICITAT
PUBLICITAT