RETORNAM SEGONS DE VIDA A POLLENCINS HISTÒRICS

544
El fotògraf nordamericà Eugene Vernon Harris va immortalitzar aquest jove pollencí als anys 60.

Per passar aquest horabaixa de dissabte, hem retornat segons de vida a alguns pollencins històrics. Hem triat el fotògraf Guillem Bestard en un homenatge a qui va immortalizar tantes persones i personalitats pollencines o que han passat per Pollença, i al seu fill, el també fotògraf Josep Bestard. Però també el pintor Hermen Anglada Camarasa, de qui aquest 2021 es compleixen els 150 aniversari del seu naixement, el matrimoni Hammerl i Cifre de Colonya; la Mare Alberta, el músic Miquel Capllonch i un pollencí la identitat del qual desconeixem, però que ben bé pot ser viu.

El fotògraf Guillem Bestard.

Més enllà de la curiositat de veure’ls gesticular, és molt probable que vosaltres volgueu retornar a la vida les fotografies de familiars o de persones estimades. De fet, fins i tot alguns ja ho haureu fet, perquè aquests dies les xarxes socials es fan ressò d’una nova eina de la web My Heritage, es diu “Deep Nostalgia” i permet recuperar uns segons de vida a retrats de persones.

El petit Josep Bestard, fill de Guillem, també es va dedicar a la fotografia.

Com és possible?

Això és possible a través de la tecnologia deepfake que, a través de diferents algoritmes d’intel·ligència artifical, permet suplentar identitats en vídeo.

En el cas concret de “Deep Nostalgia”, s’analitzen els trets de la persona retratada i es configuren unes animacions bastant realistes, sempre a partir de la qualitat de la imatge original.

PUBLICITAT
L’artista Hermen Anglada Camarasa.

Què hem de fer per retornar segons de vida a les nostres fotografies?

Per començar, si no tenim la imatge digitalitzada, s’ha de digitalitzar la fotografia en paper. Per escanejar imatges, podeu usar qualsevol de les moltes aplicacions que ofereix internet o bé fer servir la mateixa de MyHeritage.

Una de les ànimes del projecte de Colonya, Clara Hammerl.

Amb la fotografia digitalitzada, hem d’accedir a la web myheritage.es/deep-nostalgia i, des d’allà, anar a l’apartat ‘Anime sus fotos familiares’. A partir d’aquí tot és molt intuïtiu, hi ha un botó de color taronja on es llegeix ‘Cargue su foto’, l’heu de pitjar i anar a la carpeta on hem desat la fotografia.

El pollencí Guillem Cifre de Colonya.

En qüestió de segons, veureu com la fotografia pren vida. Només heu de desar-la per poder-la compartir on vulgueu.

La Mare Alberta.
El compositor Miquel Capllonch.
El fotògraf nordamericà Eugene Vernon Harris va immortalitzar aquest jove pollencí als anys 60.
PUBLICITAT