RAFEL TRIAS PUBLICA EL SEU TREBALL SOBRE EL CONTRABAN A POLLENÇA

555

Ben conegut com a assessor laboral i també com a autor teatral, el pollencí Rafel Trias Martorell publica el seu treball sobre el contraban a Pollença. Amb el títol d’El contraban i l’estraperlo de la postguerra, veu llum el material que Trias Martorell ha anat aplegant durant anys d’investigació i treball de camp.

La presentació d’aquesta obra tendrà lloc el dimarts 27 de juliol, a les 20’30 hores, al pati de l’Ajuntament. A més de l’autor, Rafel Trias, participarà a l’acte l’historiador Pere Salas.

Acabada la Guerra Civil començà una nova etapa de dificultats per a la població. La mancança d’aliments i l’acaparament de productes bàsics obligà al nou govern a prendre mesures per garantir un subministrament equitatiu per a tothom i que suposà la introducció d’un sistema de racionament que en realitat no ajudà a millorar les coses, més aviat tot el contrari, la política econòmica proteccionista que es dugué a terme, basada en l’autarquia i l’intervencionisme, fomentà un ràpid creixement del mercat negre.

L’estraperlo i el contraban foren dues pràctiques de comerç il·legal que aviat es van estendre per la majoria dels pobles, aprofitant-se del desproveïment existent durant els primers anys de la postguerra. Aquestes activitats es feren molt populars entre la gent, veient en elles una sortida a la difícil situació per què estaven travessant.

PUBLICITAT

Aquest treball intenta desgranar, a partir dels testimonis dels seus protagonistes i alguns documents inèdits que s’han pogut localitzar, com funcionaven i quina era l’estructura d’aquestes organitzacions, com actuaven els seus caps i conèixer els motius que dugueren a molts dels joves a aventurar-se en el mon del comerç clandestí.

El contraban i l’estarperlo d ela postguerra de Rafel Trias Martorell, és el número 17 de la col·lecció Tempo que El Gall Editor dedica a l’assaig de temàtica pollencina. Té 320 pàgines i costa 24 euros.

L’autor

Rafel Trias Martorell va néixer a Pollença l’any 1961. És Graduat Social Diplomat per la UIB. Actualment es dedica professionalment a l’assessorament laboral i de Seguretat Social d’empreses. La seva participació en el 9è Curs d’Història de Pollença el 2002, dedicat en exclusiva a la Guerra Civil, suposà el seu inici en la investigació sobre les activitats d’estraperlo i contraban de la postguerra a Mallorca, treball que s’ha materialitzat amb la publicació d’aquest llibre.

Un fragment del llibre

“Les històries sobre el contraban o l’estraperlo han estat sempre un tema de conversa habitual, en especial, entre la gent dels pobles costaners de Mallorca, històries que s’han anat repetint en el temps i que tots hem sentit contar entre els coneguts o familiars que, d’una manera o altra, hi varen participar. Narracions que no et deixen indiferent, que t’enganxen des del seu començament, però, també, amb la sensació d’estar llegint un diari de memòries al qual encara falten moltes fulles per escriure. Aquests testimonis orals, moltes vegades incomplets o contradictoris, però sempre envoltats de misteri i d’intriga, pareixen encara estar sotmesos a una espècie d’amnèsia voluntària o pacte de silenci dels seus protagonistes, especialment quan han hagut de parlar d’aspectes que aleshores, haguessin pogut ser comprometedors pels caps de les companyies on ells treballaven.”

PUBLICITAT