QUÈ ES POT FER AMB EL NIVELL 2?

764
Foto: Govern de les illes Balears.

Fa més d’una setmana que, al municipi de Pollença, no es diagnostica cap no contagi de covid-19. De fet, fa dies en què el Centre de Salut va donar d’alta la darrera persones amb infecció per SARS-CoV-2. Tanmateix, però, el risc de contagi existeix.

Ara bé, a partir d’avui 13 de març, Mallorca passa al nivell 2, considerat de risc mitjà de contagi de coronavirus, i les restriccions es rebaixen.

D’entrada és de destacar que, en un horari encara per fixar per part de l’Ajuntament de Pollença que, ahir, estava pendent de la publicació del decret al Butlletí Oficial de les illes Balears (BOIB), s’ocuparà de la vigilància. Concretament, “la Policia Local durà a terme la vigilància de les platges”, va assegurar el batle, Bartomeu Cifre Ochogavia.

Sigui com sigui l’horari que determinarà l’Ajuntament, les reunions a les platges es limiten a sis persones, de com a màxim dos nuclis de convivència, i amb ús obligatori de mascareta.

PUBLICITAT

Aquesta és una de les rebaixes que, entre avui, 13 de març, i dilluns, 15 de març, entraran en vigor a Mallorca, on la situació epidemiologia ha millorat i permet passar al nivell 2 de risc mitjà de contagi de covid-19. Aquestes mesures s’allargaran fins al dia 11 d’abril, d’acord amb la darrera decisió del Consell Interterritorial de Salut.

En qualsevol cas, el toc de queda es manté a les 22 hores.

Restauració, interiors i exteriors

Les mesures que afecten la restauració es començaran a aplicar a partir de dilluns 15 de març.

A partir de dilluns 15 de març, es permetrà l’obertura d’interiors de bars i restaraurants fins a un aforament del 30 per cent amb un màxim de quatre persones per taula, provinents de dos nuclis de convivència.

Queden prohibides les barres.  

Es continua permetent el servei a terrasses amb un aforament del 50 per cent i un màxim de 4 comensals de dos nuclis de convivència diferents.

Caldrà publicitar l’aforament interior i exterior.

Tant els interiors com els exteriors hauran de continuar tancant a les 17 hores.

Reunions socials i familiars

Les reunions socials i familiars es mantenen en un màxim de sis persones de dos nuclis de convivència. Tenen la consideració de reunions familiars o socials les celebracions d’aniversaris. Malgrat això, entre els dies 26 de març i 11 d’abril, ambdós inclosos, les reunions familiars a espais privats només podran tenir la participació de membres d’un únic nucli de convivència.

A les platges, com s’ha avançat tanquen els vespres i els grups màxims seran de sis persones, provinents de dos grups de convivència. L’ús de les mascaretes a les reunions socials a les platges serà obligatori.

Els parcs i zones d’esbarjo a l’aire lliure també estaran tancats els vespres i serà obligatori l’ús de mascareta en aquests espais, exceptuant exclusivament el moment d’ingesta d’aliments o begudes.

Comerç i esport

Al petit comerç, s’amplia l’aforament dels establiments comercials del 50 per cent al 75 per cent, i es manté el tancament a les 20 hores, llevat de les benzineres i establiments dedicats al comerç essencial.

A partir d’ara, es permeten la pràctica esportiva federada i professional amb un màxim de tres entrenaments setmanals d’esports d’equip i de contactes, amb possibilitat de contacte físic a esportistes federats a partir de 6 anys.

Es permeten les competicions d’esports d’equip i de contacte exclusivament per a esportistes federats a partir de 12 anys, però només es podrà competir en l’àmbit insular.

A partir d’ara, en les competicions esportives d’àmbit estatal es permetrà que hi hagi públic amb un aforament limitat a 200 persones a l’interior (25 per cent d’aforament) i 400 persones a l’exterior (50 per cent d’aforament).

A les zones interiors d’instal·lacions i centres esportius es manté l’ús de vestidors al 30 per cent, excepte per als esports d’equip o de contacte (si no es per desplaçament entre illes o estatal).

Es manté la prohibició de l’ús de dutxes. A partir d’ara, a més, per a la resta d’instal·lacions esportives (no sales de musculació o activitats dirigides), 50 per cent d’aforament.

Les sales d’activitats dirigides continuen obertes al públic amb una reducció de la capacitat del 30 per cent de cabuda màxima autoritzada habitual, i es permet la presència simultània d’un grup de màxim 10 persones en activitats de baixa intensitat i de 6 en les activitats d’alta intensitat, sempre amb mascareta. Les sales de musculació poden obrir amb un 30 per cent d’aforament i mascareta obligatòria.

És obligatòria la presència de mesuradors i la ventilació. Els vestuaris podran tenir una capacitat al 30 per cent, permetent l’ús de dutxes, de forma alternada.

L’aforament a les acadèmies de ball es manté en el 30 per cent i es permeten grups de 6 per a activitats de baixa intensitat i grups de 10 persones per a activitats d’alta intensitat, sempre amb mascareta.

L’activitat física a l’aire lliure es manté en grups d’un màxim de 10 persones, incloent-hi les excursions.

Cerimònies i visites

Es recomana posposar la celebració de cerimònies (noces, bateigs, vetlles, enterraments…) i celebracions nupcials civils o religioses, primeres comunions i batejos. Si es celebren, hauran de fer-se amb 10 persones en exteriors i 6 interiors amb un aforament del 30 per cent en interiors.

Als llocs de culte, es passa del 30 per cent al 50 per cent de l’aforament.

A partir d’ara, es permeten les visites sense limitacions a residències i centres sociosanitaris. Les sortides de residents es mantenen igual.

Als centres recreatius de gent gran, només es podien fer activitats dirigides amb grups de sis persones amb un aforament del 30 per cent i estava prohibit el servei de bar i la ingesta d’aliments. Ara es manté igual, però amb un aforament màxim del 50 per cent.

Als centres d’oci infantil, es manté l’aforament del 50 per cent, però es passa de grups de 6 persones a grups de 10. Es permet menjar i beure durant 30 minuts.

Als centrees recreatius de joves, es manté el 50 per cent de l’aforament, però es permeten fins a 10 persones tant als interiors com als exteriors.

Als cinemes i circs amb carpa, es mantendrà l’aforament del 50 per cent. Ara bé, amb un aforament del 40 per cent, es permetrà consumir aliments i begudes.

Teatres, auditoris i espais similars, així com a les biblioteques, arxius, museus… l’aforament serà del 50 per cent. Als “espais similars” es permet un màxim de 200 persones en espais tancats i de 400 persones en exteriors.

Totes aquestes mesures es començaran a aplicar des de demà, dissabte 13 de març.

Situació epidemiològica a Mallorca

Segons el Servei Balear d’Epidemiologia, Mallorca ha passat a presentar una IA14 al voltant de 55 casos  per 100.000 habitants que situa aquest paràmetre en un nivell de risc mig. En canvi, la IA a 7 dies és de 25, que indica per a aquest paràmetre un nivell de risc baix, i per tant amb evolució positiva.

El vicepresident Yllanes va agrair al conjunt de la població i a tots els sectors afectats els sacrificis que estan realitzant els darrers mesos. “Som conscients què moltes d’aquestes mesures son especialment difícils, però també son necessàries per a controlar la pandèmia. Vull remarcar el comportament exemplar de la ciutadania i agraïm al conjunt d’actors socials i econòmics el seu recolzament. Les mesures que el Govern ha adoptat els darrers mesos han demostrat la seva eficàcia tal com demostren les dades epidemiològiques i hospitalàries”, ha indicat.

Per la seva banda, el conseller Negueruela ha posat de relleu la tasca de consens que hi ha hagut amb els agents socials i econòmics, per establir una desescalada progressiva de la pandèmia. També ha agraït l’esforç que estan fent els sindicats i patronals per donar una resposta a la ciutadania amb una mirada posada en l’interès general.

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, comunicaren ahir, dijous 11 de març, la modificació de les mesures que entraran en vigor aquests dies a Mallorca per contenir l’expansió de la covid-19, amb l’aplicació del nivell dos que suposa una rebaixa en determinades restriccions respecte la quinzena anterior, i que s’aplicaran durant les pròximes setmanes.

PUBLICITAT