QUAN ELS VÍKINGS ARRIBAREN A MALLORCA, EL COLOMER EREN DOS ILLOTS

820

Joan Martorell

L’altre vespre, mentre gaudia de l’oratge estival del meu aire condicionat, em vaig quedar fred. La causa no va ser la baixa temperatura del menjador, sinó la curiosa imatge que es va presentar davant els meus ulls. Mirava la sèrie Vikings a Netflix -també es pot veure a Amazon Prime- quan, de cop, em vaig trobar amb un plànol molt familiar. Sens dubte, aquell paisatge que observava Björn “Pell de Ferro”, era el Colomer, però una mica canviat.

Al capítol 16 de la temporada quatre, els Vikings, després d’atacar una ciutat musulmana de la península ibèrica, arriben al Mediterrani. Encamellats dalt d’un penyal, els caps dels Vikings observen la seva seixantena de drakkars (embarcacions vikingues) fondejats a la Cuina del Moro, a recer del Colomer, i mantenen el següent diàleg:

– Hem arribat, Pell de Ferro!

PUBLICITAT

– A la fi, el Mediterrani. Hem arribat més lluny que ningú del nostre poble. Més lluny del que va somniar Ragnar.

– És preciós.

Evidentment, el primer que veren els víkings quan arribaren al Mediterrani, no va ser el Colomer, sinó l’illa de Tarifa o el penyal de Gibraltar. Però els productors de la sèrie trobaren molt més “preciós” mostrar aquest racó de la península de Formentor. Curiosament, trobaren que hi faltava alguna cosa a la imatge i decidiren afegir un segon illot al Colomer. El cert és que, si ens fixam bé, en qualsevol altre imatge del Colomer, sí que sembla que li falta un bon bocí a la cara sud de l’illot. Qui sap si quan els víkings arribaren a Pollença, el Colomer conservava aquest tros de roca que avui dia es mostra absent!

Però, arribaren realment els vikings a Pollença?

Expedicions vikingues per Europa. Font: Viquipèdia

La sèrie Vikings es va fer per ser emesa a Canal Història, i tot i tenir moltes imprecisions, està basada en la història real del poble normand. I efectivament el 859 una expedició vikinga comandada per Björn Ragnarson “Pell de Ferro” va arribar al Mediterrani després d’atacar nombroses ciutats costaneres de la península. Segons l’historiador Mn. Pere Xamena Fiol, l’any 859, una esquadra de normands atacaren les Balears i arribaren a despoblar-les per complet.

No sabem si realment l’atac va ser tan ferotge ni a quines zones es produïren les incursions, però el cert és que trepitjaren les Illes i, qui sap, el mirador del Colomer.

Però els víkings no s’aturaren a les Balears, sinó que, en aquella mateixa expedició, arribaren fins a la península Itàlica, on atacaren Florència i Pisa, i de tornada, remuntaren l’Ebre fins saquejar Pamplona, on segrestaren el rei Garcia I.

Posteriorment, als anys 1018 i 1109, va haver-hi noves expedicions vikingues al Mediterrani, i de nou les Illes foren atacades. De fet, a Formentera, hi ha la llegenda que un grup de pirates normands guardaven un gran tresor a una de les coves de la Mola. Però això ja és una altra història.

PUBLICITAT