PUIG DE NA PENYAL —PER LES MUNTANYES DE LA MARINA DE LLEVANT—

224
La Coma, des del puig de na Penyal.

Tomàs Vibot

Avui us proposam una excursió de dificultat moderada. Cal estar en forma i tenir una mica de sentit muntanyenc, ja que una part de la ruta transcorre per un territori rocallós. En total ens podem torbar entre una hora i una hora i mitja, sempre sense comptar les aturades. Pel que fa a material, és necessari emprar calçat adequat de muntanya, ja que hi ha punts una mica dificultosos. També hem de dur aigua a bastament, sobretot si feim l’excursió durant la primavera o principis de tardor. Durant l’estiu, s’ha de fer a primera hora del matí o bé a posta de sol.

Na Penyal és un puig força atractiu situat en la mateixa partió entre els termes de Sant Llorenç i Son Servera. Malgrat la massiva urbanització de l’entorn, la zona que envolta el puig i la resta de turons que se situen a la vora (entre els quals destaca el puig de la Font) es troba en un estat força conservat i amb un alt interès excursionista. Na Penyal s’alça per damunt la carretera del Port de Manacor a Son Servera, ben davant les urbanitzacions costeres de Son Moro i Cala Millor. L’àpex del turó es divideix en dos esperons: el més alt (esquerra) arriba als 211 m d’altitud, mentre que el seu company menor (dreta) assoleix els 191 m.

La nostra proposta consisteix a assolir el cim d’aquest singular esperó. Per tal que la ruta sigui molt més atractiva, aportam una ruta circular, amb inici i final al mateix indret, però amb un ascens i una davallada per costers diferents.

PUBLICITAT

El punt d’inici se situa a la carretera del Port de Manacor a Son Servera (Ma-4023), sobre el kilòmetre 7’150, on arrenca el camí de na Penyal. Aquí hi trobarem la corresponent senyalització, encara que serà molt més fàcil identificar (per les dimensions del cartell) el complex d’oci anomenat “Bellavista Panorama”. Ens hi enfilam i en pocs metres arribarem a l’aparcament del centre. A partir d’aquest punt el camí esdevé de terra. Al davant ens guaita na Penyal, una mica desafiant. En haver arrencat trobarem un tiranyó molt fitat a la nostra esquerra. Ara mateix l’obviam, ja que per aquí serà la ruta de davallada.

Per tant, continuam ascendint suaument pel camí de carro. Ens trobam en un paisatge dominat per la garriga, amb gran presència de la mata. A la dreta, si ens hi fixam prou bé, podrem veure les restes d’una olla de calç, el que ens indica l’explotació de la contrada durant l’època preturística. Un poc més amunt, trobarem les restes d’un búnker.

El camí ara avança cap al nord, ara ja dins Son Servera i a poc a poc s’estabilitza. Ara la ruta es troba gairebé coberta pel pinar. A poc a poc ens acostam a un dels punts claus de la ruta. En arribar al xalet denominat “Na Penyal”, ens hem de desviar a l’esquerra (ponent), pel primer tirany que trobem, ja que és la ruta que cal prendre. Per tant hem d’obviar el dos camins que parteixen a ambdós costats del xalet.

A partir d’aquest punt la ruta exigirà esforç. El tirany (força trepitjat) puja de valent, entre gran quantitat de pins. En alguns punts, fins i tot, s’hi han habilitat graonets de terra. A poc a poc, el camí tombarà cap a l’esquerra per sortir a una zona més clara. En certs punts cal estar una mica atents, ja que el ferm quasi s’esborra a causa de la presència de molt matoll.

Quasi a mitjan coster el tiranyó principal (n’hi ha més d’un) tombarà lleugerament cap a l’esquerra, salvant el xaragall central del comellar. Tal com podrem comprovar ens trobam custodiats per dos esperons de la muntanya: a l’esquerra, el cim menor de na Penyal i a la dreta un gendarme que mira cap al puig de la Bassa.

Tal com podrem comprovar, el tirany cerca un dels pocs indrets accessibles entre la faixa de roques que tanquen aquesta mena de circ. A peus del pas que ens deixarà sobre la mateixa carena de la muntanya se’ns donen dues opcions: cap a l’esquerra, l’accés és més amable i ponderat, mentre que cap al centre trobarem una canal una mica llisa encara que amb excel·lents preses per a les mans i peus.

Sigui quina sigui l’opció, al damunt ens trobarem veritablement sobre la carena que ens durà fins al cim de na Penyal. Si fins ara la vista era totalment parcial, ara tenim tota una gran estesa de terra als nostres peus. La bellesa de l’interior de l’illa contrasta amb el continuum dels grans edificis de la costa, amb l’agradable excepció de la punta de n’Amer.

El cim de na Penyal és pelat i accidentat. Des d’aquí, a més de gaudir d’aqueixes vistes, tendrem al nostre abast la bellesa de l’esperó menor del conjunt muntanyós, una veritable joia que apunta al mateix cel.

La davallada la proposam per la ruta de llebeig, la qual ens deixarà pràcticament vora el complex d’oci Bellavista Panorama. Just damunt el cim, tiram a la dreta per tot d’una trobar un senderó força marcat, encara que ben poc ample. El seu traçat és sinuós i ben accidentat, encara que sense cap dificultat de seguiment.

En aproximadament un quart d’hora o vint minuts després d’abandonar el cim, serem al camí de carro, per on tornarem al punt d’inici i així finalitzar l’excursió.

PUBLICITAT