PRESENTACIÓ DE LES OBRES GUANYADORES DELS PREMIS POLLENÇA

117

Avui, divendres 8 de juny, a les 20 hores, a can Llobera, es presentaran les obres guanyadores dels Premis Pollença de 2017. La presentació anirà a càrrec dels autors premiats que, tal i com es va fallar per la Fira, són Jaume Pons Lladó en la modalitat de narrativa i Raquel Santanera Vila en la modalitat de poesia, conduirà l’acte el regidor de Normalització Lingüística i Cultura, Miquel Àngel Sureda, i el tancarà el batle de Pollença, Miquel Àngel March.

Tots dos títols, la novel·la Una pluja pertinaç de Jaume Pons Lladó i el poemari De robots i màquines o un nou tractat d’alquímia de Raquel Santanera Vila, han estat editats per El Gall Editor.

El jurat del VIII Premi Pollença de Narrativa estava format pels escriptors, Jenn Díaz, Pere Joan Martorell i Pere Antoni Pons. Després de valorar les vint-i-una obres presentades en la modalitat de narrativa, tots tres acordaren, per majoria, que l’obra Una pluja pertinaç de Jaume Pons Lladó destacava per l’alt nivell qualitatiu.

PUBLICITAT

Una pluja pertinaç és una novel·la de caire intimista en forma de dietari. Blai, el protagonista, un taxidermista a l’ocàs de la seva vida establert a Palma, deixa per escrit durant més de dos anys i mig (de 1812 a 1814) el seu dia a dia i les seves reflexions. Unes reflexions tot sovint amargues. La guerra del francès es troba en el seu apogeu i Palma és un formiguer de refugiats peninsulars que fugen de les tropes napoleòniques. Els preus s’enfilen i els productes escassegen. Mals anys per a la gent modesta. Alhora, Blai, empès per uns records que el torturen, va desgranant episodis de la seva vida anterior. En particular quan, de jove, treballava per a mestre Morella (un artista plàstic molt reconegut a l’illa) i el seu germà es va veure implicat en l’assassinat d’un religiós. Amb tots aquests ingredients, Jaume Pons Lladó basteix un artefacte narratiu potent que, amb un llenguatge sovint lacònic que traspua un cert to poètic, reflexiona principalment sobre el pes del passat, el sentiment de culpa i la fugacitat del temps.

Pel que fa al VII Premi Pollença de Poesia, els membres del jurat foren Àngels Gregori, Laia Martínez i Antoni Xumet. Després de valorar les trenta-quatre obres presentades, acordaren per unanimitat que l’obra guanyadora fos De robots i màquines o un nou tractat d’alquímia de Raquel Santanera Vila.

En aquest treball Raquel Santanera ens parla d’un món deshumanitzat, regit per lleis tecnològiques, però aquests robots i aquestes màquines tenen pell, sentiment, cor; i potser, encara més important, ànima. En cap moment el domini del seu discurs la decanta cap a un tremendisme gratuït, sinó que ho fa des de l’aspecte més filosòfic -de vegades agressiu, contestatari-, i amb imatges poderoses. La veu de la poeta és d’una solidesa demostrable, amb l’atreviment de la joventut, i d’aquestes dues condicions en sorgeix un equilibri que no reclama cap promesa de futur perquè és veritable present.

A més de l’edició dels llibres que, a partir del 8 de juny, es distribuiran pels principals punts de venda de les illes Balears, del Principat i del País Valencià, els guanyadors dels Premis Pollença han rebut una dotació econòmica de 5.000 euros per l’obra guanyadora del Premi de Narrativa i 2.500 euros pel poemari guanyador del Premi de Poesia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT