PRESENTACIÓ DE L’ANY COSTA I LLOBERA: CENTENARI DE LA MORT DEL SERVENT DE DÉU MIQUEL COSTA I LLOBERA, PREVERE (1922-2022)

297
La presentació institucional de l'Any Costa se celebrà ahir al Bisbat de Mallorca.

Ahir dilluns, 4 d’octubre, el Bisbat de Mallorca va acollir la presentació institucional de l’Any Costa i Llobera. I és que “l’octubre del 2022 es complirà el centenari de la mort del Servent de Déu Mn. Miquel Costa i Llobera. Aprofitant aquesta avinentesa, des de diferents estaments de l’Església de Mallorca, es vol encapçalar un any commemoratiu de la seva persona i obra en què puguin prendre part altres institucions, organitzacions i col·lectius”, apunten en un comunicat de premsa emès per la Secretaria de comunicació del Bisbat de Mallorca i compartit per l’ajuntament de Pollença.

Organització

Per a l’organització d’aquest Any Costa, “el Bisbat ho fa a través de tres àrees: les parròquies de Pollença i el Port; la postulació de la Causa; i la Vicaria episcopal per al Patrimoni Històric i cultural. A més, el projecte té el suport d’altres institucions eclesials com la Seu de Mallorca o la Biblioteca Diocesana, com també d’institucions civils, l’Ajuntament de Pollença i el Consell de Mallorca, que hi participarà també a través de la seva Fundació Mallorca literària”, senyala el comunicat de premsa. Des del Bisbat, de fet, agraïren l’adhesió de la Fundació Rotger-Villalonga i l’Ajuntament en l’organització activa dels actes, així com “la sinèrgia, la participació i la unitat entre els organitzadors”, en paraules del Bisbe.

Objectiu

“L’objectiu del projecte és oferir una visió, comprensió i presentació unitària de la personalitat del Servent de Déu. No es poden separar el poeta, el sacerdot i el sant; a més el sant fa comprensible el poeta, i el poeta posa de manifest el Sant. En definitiva, actualitzar i difondre la figura de Costa i Llobera a la societat i Església d’avui, des d’una metodologia actualitzada i seguint els criteris tècnics i científics actuals”, expliquen des del Bisbat.

Presentació a Pollença

Durant la roda de premsa al Bisbat de Mallorca, avançaren que “L’Any Costa, que es donarà a conéixer mitjançant una imatge corporativa i una plana web, es presentarà als ciutadans i ciutadanes el proper divendres, dia 8, a la plaça Vella de Pollença, on se celebrarà un concert del pianista Magí Garcies i la soprano Marta Bauzà, que interpretaran dues cançons del cicle Geografies de l’ànima, d’A. Parera Fons, i una cançó de Miquel Capllonch, ambdues amb text de Costa i Llobera”.

PUBLICITAT

Inici i final oficials

El començament oficial de l’Any Costa tendrà lloc el dissabte 16 d’octubre de 2021, amb una Eucaristia a les 19.30 hores, a l’església de Pollença i es tancarà amb una missa el 16 d’octubre del 2022, a les 18 hores, al convent de les Tereses a Palma, on va morir el Servent de Déu. Així mateix, el diumenge dia 13 de març del 2022 a les 12 hores, se celebrarà l’eucaristia a la parròquia de Pollença, on fou batiat.

Programa

Per donar a conèixer una visió integral de la figura de Mn. Costa i Llobera, entre les activitats programades destaquen una exposició, sota el títol “Viatge a Palestina” (primer a Pollença, després a Palma i per acabar a Manacor), on es mostrarà el resultat d’un viatge que hi feu el poeta amb el seu oncle Pere Llobera i la poetessa Ma. Antònia Salvà devers 1906. Així com també, una ruta literària entre Pollença i Artà per tal de visitar els escenaris accessibles protagonistes dels poemes i obres de l’autor.

A més, en matèria educativa, l’elaboració d’un material per als col·legis i parròquies que permeti acostar la figura de Mn. Costa i Llobera als infants i joves. Es realitzaria a un doble nivell: per una part, unes unitats didàctiques per als col·legis, i per una altra, unes catequesis per a les parròquies.

Així mateix se celebrarà un simposi de tres dies sobre Mn. Costa i Llobera i la publicació de les Actes (es convocarà un nou certàmen dins la sèrie ja començada des de les diferents causes de postulació i que s’han publicat dins la col·lecció “Historia Vitae Magistra”); la publicació de la biografia crítica del P. Criscuolo, OFM, relator general, que completaria l’existent de Mn. Torres Gost, atorgant noves fonts i una metodologia crítica; i l’edició de la Diada i de la revista Cala Murta de l’any 2021-2022, especialment
dirigida a l’aniversari.

El Bisbe de Mallorca, Monsènyor Sebastià Taltavull, va conduir la presentació institucional de l’Any Costa.

Assistents

Entre els assistents a la roda de premsa d’ahir durant la qual es va presentar l’any institucional Costa i Llobera, hi havia el Bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull, acompanyat del Vicari Episcopal de Patrinomi Històric i Cultural, Mn. Francesc Vicens; el Vicepostulador de la Causa, Mn. Gabriel Ramis; el rector de la parròquia de Pollença, Mn. Danilo de Urzeda, juntament amb el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Pollença, Josep Marquet, la coordinadora i comissària de l’exposició, Margalida Cànaves, i
representants de la Fundació Rotger-Villalonga.

Durant la presentació, el Bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull, va posar l’accent en el fet que, mitjançant les activitats, es pretén “una comprensió unitària de la personalitat de Mn. Costa, no sols en l’aspecte literari sinó de prevere i sant, descobrintla a traves dels seus escrits però també a traves del seu testimoni de vida”.

Per la seva banda, el regidor de Cultura de Pollença, Josep Marquet, va recordar que el passat dijous, el Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat la proclamació de l’Any Costa i Llobera, qui és fill il·lustre de Pollença des del 1900.

PUBLICITAT