POLLENSA. HOFBILD MIT PAYÉS (i II)

651

Joan Martorell

A la foto antiga del darrer número de Punt informatiu Pollença, publicàrem una fotografia titulada “Pollensa. Hofbild mit payés” en la qual es veia un home d’avançada edat vestit a l’ample i assegut impassible a un corral. Contàrem que aquesta imatge es troba a la Fototeca del Patrimoni Històric del Ministeri d’Educació i Cultura del Govern Espanyol i que l’autor era Otto Wunderlich, un fotògraf alemany que es va establir a Espanya abans de la primera Guerra Mundial i que és va dedicar bona part de la seva vida a fotografiar la geografia de l’estat.

A l’article que acompanyava la imatge deixàrem enlaire una sèrie de qüestions que desconeixíem completament, com l’any en que va ser presa la fotografia, el lloc exacte i el nom del protagonista. Per això, al final de l’article férem una crida als nostres lectors, per si algú reconeixia aquell home. Pocs dies després de la publicació una amiga i lectora del Punt Informatiu ens visità amb un exemplar davall el braç. Era na Magdalena Cifre, germana del nostre col·laborador Bernat Cifre “Garrit”. Aquell home de la imatge era en Bernat Cifre “Garrit”, el seu padrí, i aquell corral era el de Can Garrit, la seva casa situada al carrer Monti-Sion número 5. Magdalena ens va contar que va morir devers l’any 1920 i busques i que, tot i que el corral de la imatge encara existeix, ja no hi ha ni porxo, ni palmera i la façana de la casa tampoc és igual.

La imatge que avui publicam, pertany a la mateixa seria, i de fet, a la Fototeca del Ministeri està arxivada just al costat de la comentada “Pollensa. Hofbild mit payés”. Aquesta té un títol més concís, “Pollensa. Payés”. L’home de la imatge és també Bernat “Garrit”, i de ben segur va ser feta el mateix dia que l’anterior. Aquí però, el podem veure més de prop, i la seva mirada indiferent agafa més força. No hi ha dubte que el fotògraf el va fer posar per a la fotografia, però ell no va poder estar de recolzar-se a la paret segurament degut a l’avançada edat.

PUBLICITAT

La família de Bernat desconeixien l’existència d’aquestes fotografies, que es troben a disposició del públic a la web de la Fototeca del Ministeri i que es poden descarregar lliurement. Juntament amb aquestes dues fotografies publicades pel PiP, n’hi ha 16 més de Pollença, fetes pel mateix Otto Wunderlich.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT