POLLENÇA ÉS EL POBLE DE LES BALEARS AMB MÉS RESIDENTS A L’ESTRANGER

256

Sembla que el pensament generalitzat que els pollencins som gent tancada no és més que un tòpic. I és que si pegam una ullada a les dades del CERA (Cens Electoral d’Espanyols Absents), Pollença és el poble amb més gent residint a l’estranger. Però per entendre les dades cal explicar primer d’on surten.

Què és el CERA?

El CERA l’elabora l’Oficina del Cens Electoral, que pertany a l’INE (Institut Nacional d’Estadística). Per poder votar per correu cal estar inscrits prèviament a aquest cens i, per fer-ho, s’ha d’indicar el municipi d’inscripció a l’estat espanyol. Generalment aquesta inscripció es fa al darrer municipi on s’ha estat empadronat, i en el cas que no s’hagi residit mai a Espanya, al poble on existeix un major arrelament personal. Per cert els pollencins residents a l’estranger que vulguin votar a les pròximes eleccions del 26 de maig tenen fins al 30 de gener per estar inscriure’s a aquest registre. Això sí, només podran votar a les autonòmiques i europees, però no a les municipals.

Pollença només per darrera de Palma i Manacor

Fets tots els aclariments necessaris comparem les dades de Pollença amb les d’altres municipis de l’illa. Segons la darrera dada que tenim del CERA de l’1 de desembre del 2018 hi ha 803 pollencins que viuen fora d’Espanya i que tenen dret a vot. Aquesta xifra només és superada per les ciutats de Palma (12.182) i Manacor (886). Fins i tot hi ha més pollencins a l’exterior que no inqueros (777), calvianers (592), llucmajorers (420) o alcudiencs (285).

Algunes interpretacions arriscades

Amb aquestes dades cal preguntar-se el perquè d’aquest nombre tan elevat. Podem pensar que l’alt nivell cultural dels pollencins ens duu a anar a viure a l’estranger per veure món, o també podem pensar que sortim a fora perquè aquí hi ha poca feina. Pot ser que hi hagi molts pollencins fent feina a hotels a l’estranger de cadenes mallorquines, o que n’hi ha molts que tenene doble nacionalitat a causa de tenir un progenitor pollencí i un altre estranger i hagin decidit viure a fora. Sigui com sigui aquestes són les dades, ara que cadascú tregui les seves conclusions.

PUBLICITAT

Joan Martorell Palou

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT