POLLENÇA COMENÇA A PATRONEJAR

1223

Pollença comença a patronejar i així ho posen de manifest detalls com el sorteig dels personatges històrics que omplen de sentit la processó de la Patrona o la celebració del 31 de maig, així com també que aviat s’obre el termini per a la presentació de les candidatures dels càrrecs del simulacre de Moros i Cristians. I, sobretot, perquè ahir Echo Haidou va compartir un vídeo dels Moros i Cristians de 1984 que fa despertar la nostàlgia i el cuquet de les festes que han de venir.

Sorteig dels personatges històrics de la Patrona

Aquest divendres 24 de maig, a les 18 hores, a la Sagristia (carreró del Vent), se sortejaran els personatges històrics de la processó de la Patrona entre els nins i nines que estiguin interessats en representar alguns dels personatges més representatius de la historia pollencina.

PUBLICITAT

Tots aquells infants que vulguin representar la Mare de Déu dels Àngels, els dos angelets que l’acompanyen, l’heroi Joan Mas, l’Arquebisbe Rull, els bisbes Cànaves i Desbach, el poeta Costa i Llobera, el capellanet d’honor, sor Elisabet Cifre de Colonya, la Mare Alberta, les tres dones de can Sales i l’Ajuntament Vella (6 senyors i 6 amos), s’han de presentar el dia i l’hora indicats a la Sagristia, al carreró del Vent.

Cada personatge ha de complir unes normes relacionades bàsicament en l’estatura. Ara bé, la Mare de Déu dels Àngels, a més de fer entorn 1’45 metres d’alçada, ha de dur els cabells llargs. Els angelets han de tenir tres o quatre anys i presentar-se en parella, tan se val si són nins o nines. La resta de personatges només han de fer una mida aproximada: 1’35 metres per a Joan Mas; 1’50 metres per a l’arquebisbe Rull; 1’40 metres per als bisbe Cànaves i bisbe Desbach; 1’25 metres per a Costa i Llobera; 1 metre per al capellanet d’Honor; 1’50 metres per a Sor Elisabet Cifre de Colonya; 1’30 metres per a la Mare Alberta, 1’55 metres per a les tres dones de Can Sales i entre 1’25 i 1’45 per a l’Ajuntament Vella, tant senyors com pagesos poden ser nins o nines.

Totes aquestes mides són aproximades, o sigui que els infants poden fer entre cinc centímetres més o cinc centímetres manco de l’indicat.

Una vegada assignats els personatges, els donaran les normes referents als complements de vestimenta i calçat que han de dur per a la processó de la Patrona, així com també els horaris a seguir per vestir-se.

31 de maig

Com és costum recent, el 31 de maig de 2019, Pollença recordarà la feta del 31 de maig de 1550, quan el pirata Dragut fou vençut pels pollencins capitanejats per l’heroi Joan Mas. Durant molt temps, aquella data fou recordada pels pollencins com el Dia de la Desgràcia, però, segles després, es va agafar com a referent per donar vida al simulacre de Moros i Cristians que, cada 2 d’agost, els pollencins viuen com una festa.

La programació prevista durant aquestes dues hores és la següent:
18 hores, a la plaça Vella, allistament i ensinistrament dels Homes d’armes a càrrec del grup Podenco Blanco, qui també ha organitzat una exposició d’armes de l’època.
A les 20’45 hores, els Draguts, Lloctinents i Abanderats que vulguin participaran en el recorregut de rigor pel carrer Major, des de la plaça de Sant Jordi fins a la plaça de l’Almoina.

A les 21 hores, les campanes de la Parròquia tocaran via fora.

I a les 21’15 hores, a la mateixa plaça de l’Almoina, es procedirà la lectura del manifest per part del darrer Dragut, Sebastià Vila. No hi faltaran les distincions honorífiques i les salves de trons.

Per acabar, a les 21’45 hores, a la plaça Vella, es projectarà la pel·lícula Albercutx de Pere March i Pere Salas.

Presentació de candidatures Moros i Cristians

Entre el 3 fins al 21 de juny, s’obrirà el termini per presentar candidatures per als diferents càrrecs del simulacre de Moros i Cristians de 2019. Tots aquells pollencins que vulguin representar Joan Mas, Dragut, Lloctinent i Abanderat, o Ajuntament Vella poden presentar les candidatures a l’Ajuntament o a l’oficina del Port.

Tots els candidats han de presentar una instància i adjuntar-hi una fotocòpia del DNI, el telèfon de contacte de tots i una fotografia en paper. A més a més, també han d’enviar una fotografia en JPG al següent correu electrònic joventut@ajpollenca.net
Els requisits per ser candidat a Joan Mas és presentar una candidatura individual. S’hi poden presentar els pollencins o empadronats a Pollença nascuts fins a l’any 1992, aquest any inclòs, i és imprescindible parlar català.

Per a la candidatura de Dragut, Lloctinent i Abanderat han de ser tres homes, nascuts fins a l’any 1992, aquest any inclòs; i ser pollencins o estar empadronats a Pollença.

Finalment, per a la candidatura a l’Ajuntament Vella, han de ser quatre homes, nascuts fins a l’any 1984, aquest any inclòs. Han de ser pollencins o estar empadronats a Pollença, i han d’estar disposats a acompanyar la processó de dia 2 d’agost amb la bandera de Pollença.

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT