POLLENÇA AMPLIA CIRC-ART AMB UN PREMI AL MILLOR ESPECTACLE

180
Sebastià Jordà i Josep Marquet han presentat el Circ-Art 2021.

L’agost de 2017, l’ajuntament de Pollença va emprendre un projecte per apropar el circ al públic local i visitant. La idea era fer un espectacle de circ cada mes. Així s’ha fet.

Avui, divendres 29 de gener, s’ha presentat el Circ-Art, un projecte que renova imatge i amplia fronteres amb un premi per al millor espectacle de l’any anterior. Així, entre els espectacles que es varen veure al municipi durant el 2020, responsables de Circ Bover i de l’Ajuntament han considerat que aquest primer premi havia de ser per a Peix de la companyia Circ Locandi.

“Donar feina és millor que fer caritat”

Durant la presentació de la nova imatge de Circ-Art, el regidor de Cultura, Josep Marquet, ha destacat que “donar feina és millor que fer caritat”. Amb aquesta sentència, ha conclòs una intervenció en què ha recordat que l’ajuntament pollencí “és l’únic de tot l’estat en què programa un espectacle de circ mensual de manera fixa”.

Pel que fa la creació del premi que no tendrà dotació econòmica, només un trofeu, Marquet ha apuntat que “la idea és donar el premi a principis d’any, però enguany i per mor de la covid-19, esperarem a fer el lliurament durant el mes de març”.

PUBLICITAT

Per altra banda, ha comentat que, “tres anys i mig després d’haver-se iniciat el projecte de Circ-Art, hem fet parròquia. O sigui que aquella aposta comença a donar els seus fruits”.

Més enllà de parlar del projecte Circ-Art, Marquet ha insistit que, des de l’Ajuntament, aposten per mantenir l’activitat cultural que només es va aturar durant el confinament dur. De fet, Pollença va ser el primer municipi de les illes Balears en programar un espectacle de circ i que, des d’aleshores ençà i sempre amb les mesures sanitàries pertinents i controlant l’aforament, s’han anat fent actes culturals. Ha estat així quan ha afirmat que “la cultura és segura”, alhora que ha apuntat que “la gent de la cultura necessita fer feina” i “nosaltres pensam que “donar feina és millor que fer caritat”.

Programació trimestral de Circ-Art

Fins ara la programació dels espectacles de circ s’ha fet mensualment. A partir d’ara, es donarà a conèixer els noms dels espectacles de manera trimestral.

Així, aquest diumenge 31 de gener, a les 12 hores, al Claustre de Sant Domingo, Kelly Laner i Daniel Rossetti presentaran Show Up! I, cap allà el 20 o 21 de febrer, serà el torn de la Companyia de Maria Antònia Oliver qui presentarà Nou. Mentre que, pel mes de març, serà la companyia Maciana qui aproparà Esbarjo fest al públic pollencí.

“Estirar la gent a consumir cultura”

el representant del Circ Bover, Sebastià Jordà, que s’ocupen de la part tècnica del Circ-Art, ha explicat que “fa tres anys i mig, l’Ajuntament es va posar en contacte amb nosaltres perquè tenia la intenció de crear públic, d’estirar la gent a consumir cultura” i ha assegurat que “el circ és una art escènica que agrada molt i que arriba a molts de públics”. De fet, més enllà de les edats, Jordà ha apuntat que “també es pensava amb el turisme”.

Sebastià Jordà, que ha afirmat que “la clau de l’èxit ha estat que són espectacles amb poc text”, ha explicat que, als primers espectalces, hi havia una cinquantena de persones, però que, abans de la covid-19, l’habitual era comptar amb tres-centes persones entre el públic. O sigui que “tres anys després es comencen a veure els resultats”.

Jordà ha insitit en què Pollença és l’únic ajuntament de l’Estat espanyol amb una programació anual de circ i ha valorat molt positivament que hi donin continuïtat. De fet, ha parlat de “la valentia d’aquest Ajuntament que empatitza amb el món de la cultura i té el coratge d’adaptar-se a una realitat tant difiícil com l’actual”. Per això mateix, “estam orgullosos de poder fer feina i col·labora amb aquest Ajuntament que aposta per la cultura”.

Sobre el logo i el premi

Quan Sebastià Jordà ha explicat que el nou logotip de Circ-Art està inspirat en l’univers pictòric de Joan Miró, el pintor “que era un gran aficionat al circ i al qual hem volgut retre homenatge”, m’han vengut al cap les paraules d’aquell filòsof segons el qual “cal desconfiar de la gent a qui no li agrada el circ”.

Pel que fa a la programació del Circ-Art, Jordà ha parlat d’una programació de circ de gran qualitat, variada, ja que aplega des del circ més modern fins al més tradicional, i una seriosa aposta per les companyies locals.

Finalment, sobre els criteris per valorar el premi, el regidor Marquet ha apuntat a què és una valoració que fa el Circ Bover i el propi Ajuntament, mentre que Jordà ha explicat que tenen molt en compte la innovació. I és que, durant els darrers anys, el circ ha evolucionat molt i “valoram molt la innovació, l’experimentàció amb nous llenguatges i amb diferents disciplines”. De fet, l’espectacle guanyador de 2020, Peix respon a aquesta premisses.

PUBLICITAT