PLE DE REPROVACIÓ, SENSE SORPRESES I SUPORT AL TEIXIT PRODUCTIU

189

Tal i com era previsible la moció de reprovació del batle, Bartomeu Cifre Ochogavia, i de la regidora de Benestar Social i Residència Social, Francisca Cerdà Nadal, per abús de poder dels càrrecs que representen, es va desestimar. Més enllà de la tensió del debat que es generà entorn les proves PCR practicades de manera regular al batle Cifre Ochogavia i a la delegada Cerdà, així com també la vacunació contra la covid-19 d’aquesta darrera, durant el Ple extraordinari que havien sol·licitat els partits de l’oposició (Junts Avançam, Alternativa per Pollença i Unides Podem) i que presentaven la moció, poques sorpreses hi va haver. Uns i altres defensaren les seves postures i, a l’hora de votar, tots els edils de l’equip de govern hi votaren en contra sense fisures, mentre que els set regidors de l’oposició votaren a favor de la moció. Per tant, la reprovació de Batle i delegada de Benestar Social no va prosperar.

Pla de suport al teixit productiu

La sessió plenària, que finalment es va celebrar el 8 de març, va començar amb el debat de la moció presentada per Junts Avançam relativa al suport del sector de la restauració i el comerç.

La moció es va aprovar per unanimitat d’oposició i govern. Ara bé, des de l’oposició i, sobretot per part d’Alternativa per Pollença i Unides Podem, advertiren el govern que la moció no esdevingui “paper banyat”, com ha passat amb altres “mocions que s’aproven i no arriben a bon port”.

Aquesta moció havia estat presentada per Junts Avançam al ple ordinari de gener, però no es va poder debatre per manca de temps.

PUBLICITAT

Des de l’equip de govern, el delegat de Comerç, Miquel Llobeta, va explicar que, tant des de Participació com des de Comerç, s’estava fent feina “per recollir totes les inquietuds i suggeriments d’aquests sectors”. Llobeta va retreure “la poca participació” en les reunions celebrades amb el teixit empresarial, però va obrir la mà a la participació dels partits de l’oposició en aquestes trobades. És més, el regidor Miquel Llobeta va assegurar que les bases estan preparades per quan arribin els convenis del Consell de Mallorca i el Govern de les illes Balears.

Sigui com sigui, amb l’aprovació de la moció presentada per Junts Avançam, l’equip de govern es va comprometre “a crear una estructura amb totes les forces polítiques municipals  i els sectors productius pollencins com ara el del comerç, la restauració, la cultura, els artesans, l’esportiu o el de l’oci per tal de dissenyar un pla de ajudes directes al sector i posar les bases de la reactivació econòmica a Pollença fortament castigada per la crisis sanitària, social i econòmica derivada de la pandèmia”.

I és que, des de Junts Avançam, “consideram prioritari” el contacte amb els sectors implicats per contribuir a la recuperació econòmica. És més, tot i considerar que “aquesta proposta arriba tard ja que l’equip de govern no l’ha volguda impulsar i a més l’ha feta demorar 2 mesos des que es va presentar”, Junts Avançam assegura que “exigirem que es doni compliment a l’acord i es convoqui de seguida a les parts per no perdre més temps ja que la necessitat és palpable en un teixit productiu molt arrelat a l’activitat turística”.

Des de Junts Avançam, argumenten la moció en què “l’Ajuntament de Pollença amb quasi 30 millons de romament de tresoreria que pot disposar gràcies a l’aixecament de les regles fiscals per part del govern central, hauria d’haver estat el primer en posar-se a disposició de sector productiu local com ja ha fet el Govern Balear amb ajudes directes a empesaris, línies de crèdit ICO i ISBA o el Consell Insular amb paquets d’ajudes als negocis castigats per les restriccions o el govern central amb els ERTOS”. 

I és que “l’estímul al comerç,  ajudes a restauració i hotels amb xecs i bons per els consumidors, vals de compra al comerç local, repartiment gratuït de mascaretes i gel a comerços, subvencions a espais culturals i dinamització cultural, catàleg d’establiments emblemàtics, ajudes per lloguer de locals o ajudes directes a autònoms  i empreses locals entre altres mesures seran les que han  arribaran als pollencins gracies a l’aprovació d’aquesta iniciativa”, conclou Junts Avançam en una nota de premsa.

Desestimada la moció sobre el control de preus de lloguers abusius

A continuació es va debatre la moció presentada per Unides Podem sobre el control de preus de lloguers abusius, garanties per a persones arrendatàries i petits propietaris.

Després d’un acalorat debat, la proposta es rebutjà per 10 vots en contra, els dels regidors de l’equip de govern, i 7 vots a favor, els dels edils de l’oposició.

Mentre que Alternativa per Pollença i Junts Avançam manifestaren estar d’acord amb el contingut de la moció d’Unides Podem i en la necessitat d’una regulació que “escapa de les competències de l’Ajuntament”, tant l’edil del Partit Popular (PP), David Alonso, com el d’El Pi, Josep Marquet, ho rebutjaren.

D’una banda, Alonso va parlar de “solucions màgiques” i, a pesar d’haver patit en primera persona haver de viure uns anys fora de Pollença per mor dels preus, acusà Podem de “falta d’autocrítica”.

Per la seva banda, Marquet va manifestar que regular els lloguers “no és la solució com s’ha demostrat a diversos països d’Europa”. A més a més, es va referir a “la inseguretat jurídica dels llogaters”. Tot i amb això sí que es posicionà a favor d’obrir al mercat els habitatges de grans tenidors com els bancs. Per a Marquet, la solució passa per “instar al govern central a fer feina en la llei d’arrendaments urbans”.

Finalment, el batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, en nom de Tots per Pollença, va donar un bon eixabuc al representant d’Unides Podem a qui acusà de voler “fer punts” i ànsies de “notorietat”. De fet, després d’una bateria de retrets, els acusà de “voler que facem de palmeros de Podem”, perquè “davant les polítiques chavistes, el PSOE vos atura els peus”.

Davant allò que qualificà de “moció trampa”, el batle Cifre Ochogavia va convidar el regidor d’Unides Podem a abandonar la formació, abans no el treguin “com em va passar a mi”. A l’hora que els va suggerir com ho haurien de fer, perquè els votassin a favor una proposta sobre habitatge.

Després de demanar-li que “es calmi una mica”, Michael Muller va recordar a Cifre Ochogavia que la proposta d’Unides Podem era una “proposta política”. En aquest sentit, acusà el batle de Pollença “d’acusar més que d’actuar”, a l’hora que el convidà a “no fer demagògia” amb el tema de l’habitatge.

PUBLICITAT