PHOTOSHOP D’UN TEMPS

228

Gracià Sánchez Font

El photoshop és com una vareta màgica; fa aparèixer gent, objectes o el que sigui en una imatge en què, realment, no hi eren, o no hi eren amb les mateixes circumstàncies com surten revelats. Però també pot fer, el photoshop, tot el contrari, és a dir, fer desaparèixer coses; i d’això en saben els bons fotoshoperos de les revistes del cor que en un plis plas fan desaparèixer rues, papades o mitxelins.

Abans que hi hagués el photoshop les imatges també es trucaven i falsejaven, tenc la impressió que falsejar les coses ha anat sempre lligat amb les reproducció de les imatges. Així les civilitzacions de l’Antiguitat ja mostraven alguns dels seus governats com a persones justes, bones i simpàtiques quan a la realitat eren uns dictadors, assassins, dèspotes, i un parell més d’adjectius. Idò talment com en temps de la Modernitat (aquí podria afegir una dotzena llarga de noms de governants actuals que usen el photoshop en tots els sentits).

Però anem a la foto d’avui. Just abans de les festes de la Patrona de 2015 va venir una persona a dur-me aquesta imatge que havia trobat entre els paper de la seva padrina (em disculparà aquesta persona per haver extraviat el paper en què vaig anotar les seves dades i no recordar-me’n del seu nom). Em va dir: “fixa’t amb aquesta foto que guardava la meva padrina i hi veuràs una cosa rara”. I efectivament vaig veure el Monument des d’una perspectiva impossible: el Monument col·locat al Calvari.

PUBLICITAT

No sabia d’on havia sortit aquella imatge, probablement –opinió meva sense cap fonament però mirant la vegetació del Puig ho podria ésser- és dels anys en què es va construir el Monument a Costa i Llobera per, de passada, millorar la imatge d’aquest accés a la vila que l’Ajuntament adquirí el 1971.

Sigui com sigui l’autor de la imatge va utilitzar el seu photoshop particular per a mostrar una realitat deformada, mesclada si voleu, però imaginada i falsa, com moltes imatges d’ara i de sempre.

PUBLICITAT
PUBLICITAT