PER PRIMERA VEGADA NO HI HAURÀ ESCOPETES ALS MOROS I CRISTIANS DE POLLENÇA

1419
Escopeters Moros del 2010. Foto: Hans Monheim

Una modificació recent del reglament d’Armes prohibeix usar armes de foc a festes populars ni a recreacions històriques. Per aquest motiu ja s’ha denegat el permís per utilitzar escopetes al Firó de Sóller i a la processó de l’Encontrada de Diumenge de Pasqua de Pollença. Pel que fa a la Patrona de ja s’estan cercant solucions perquè el Simulacre dels Moros i Cristians de Pollença no es quedi sense trons.

El nou Reglament d’Armes

Va ser el 4 d’agost de 2020 que es va publicar al BOE una modificació del Reglament d’Armes que prohibeix l’ús d’armes de foc a recreacions històriques i festes populars, però la normativa no havia tingut efecte fins a enguany pel fet que tant el 2020 com el 2021 no hi ha hagut festes populars com el Firó de Sóller, la Patrona de Pollença o la Setmana Santa.

Escopeters Moros al simulacre del 1952. Foto: Matias Sohn

Les armes dels escopeters dels Moros i dels Cristians, així com les que fan les salves de la processó de l’Encontrada són escopetes de caça que, per a l’ocasió, disparen munició de fogueig. I són precisament aquestes armes que es prohibeixen a aquesta modificació del reglament. El nou reglament deixa la porta oberta a què es puguin fer ús armes acústiques (arma de foc transformada de forma específica para a l’ús exclusiu cartutxos de fogueig) o de salves, prèvia certificació expedida per un banc oficial de proves. Aquestes armes en cap cas podrien servir per disparar munició reial.

Escopeters Moros a la penjada de la bandera sarraïna

Els Moros i Cristians de Sóller es queden sense escopetes

Delegació de Govern ha denegat el permís a l’Ajuntament de Sóller per utilitzar escopetes a les festes del Firó. L’Ajuntament ja ha comunicat als diferents col·lectius que participen del Firó que enguany no podran fer servir les escopetes, i que només podran disparar els trabucs i les espingardes, pel fet que són recreacions d’armes històriques i no armes de foc. En total són 34 les escopetes que sortien habitualment per aquesta festa que enguany es quedaran sense ser disparades.

PUBLICITAT

La processó de l’Encontrada de Pollença

Delegació de Govern ha denegat igualment el permís per disparar escopetes a les salves de la processó de l’Encontrada del Diumenge Sant. És tradició a Pollença que en el moment que es troben les imatges de la Mare de Déu i de Crist Ressuscitat a la Plaça Major un grup de sis o set escopeters disparin cartutxos de fogueig des de punts elevats de la plaça. Joan Vadell, escopeter dels Cristians i president dels dimonis “Ca de Bou” ha explicat a Punt Informatiu que ja li han demanat que prepari algun tipus de pirotècnia que substitueixi els trons de les escopetes a la processó de l’encontrada.

Què passarà per la Patrona?

El dia del simulacre dels Moros i Cristians cada any surten aproximadament 15 escopeters Cristians i 15 escopeters Moros, que disparen munició de fogueig amb escopetes de caça de la seva propietat. D’altra banda, també hi ha quatre canons de pólvora que en principi podrien continuar participant de la festa pel fet que són armes històriques.

Escopeters Cristians al simulacre del 2019. Foto: Cesar Samarini

Els escopeters Moros a més de sortir el dia del Simulacre també disparen les seves armes la festa del 31 de maig i durant la penjada de la bandera al puig dels Beguins que cada any obre les festes de la Patrona. El president dels escopeters Moros, Mateu Mercer, ha explicat a Punt Informatiu que ja estan cercant solucions perquè les festes de Pollença no es quedin sense trons. Mercer ha afirmat que ja ha xerrat amb l’Ajuntament sobre la possibilitat d’adquirir trabucs, recreacions d’armes de l’època. Aquests trabucs, conta Mercer, tendrien un preu aproximat de 500 euros cada unitat i els escopeters necessitarien un permís especial d’armes d’avantcàrrega (armes que es carreguen per a la boca del canó). Aquest permís especial ja el tenen els encarregats de disparar els canons i almanco tres dels escopeters Moros. Mercer veu en la compra dels trabucs l’opció més viable, ja que suposaria per l’Ajuntament una despesa màxima de 15.000 euros i el poble disposaria d’unes armes que s’aproximarien molt més a les usades en l’època de l’atac Corsari.

PUBLICITAT