PENYES I PENYALS (I)

306

Juan M. Torres Velasco – jmtorres953@msn.com

És el mateix penya que penyal? El DCVB defineix penya com una “gran massa de pedra en el seu estat natural”. En canvi, penyal és “una penya grossa i elevada”.

Tanmateix hi ha altres sinònims, com ara, ninot, frare, monja, quer, roca, espasa, cavall bernat, filosa, agulla, homo, etc, que no diferencien un de l’altre.

I sense oblidar els seus augmentatius com penyassa, penyota, penyarrot, penyalarro, penyalar, penyalàs, o els diminutius penyeta, penyaló o penyalet.

PUBLICITAT

He fet un recull toponímic de tots el que he trobat, i els anirem esmentat en aquest article i d’altres posteriors.

Començarem per la vall d’en Marc:

1.- La penya del Tamboret, situada al km. 9’5, de la carretera MA-10, entre el torrent de la vall d’en Marc, Mortitxet, Pedruixella Petit i la Volta Grossa. La tenim documentada com a Penya de la Barda des del capbreu de l’Orde de l’Hospital de 1585.

2.- La penya del Llamp. N’hi ha dues que Miquel Àngel March esmenta als seus treballs, una situada als Rafals d’Ariant, fent partió amb Mortitx; i una altre a Llinars.

3.- La penya del Migdia o puig de can Pontico, entre la vall d’en Marc, el torrent del Salt de Llinars i el coll de Ternelles. Segons el Catàleg de Patrimoni, al cim s’hi troba una estructura indeterminada, possiblement d’època islàmica.

4.- El penyal de les Nanses és un accident de la costa que se situa en la zona compresa entre Cala Solleric a Punta Beca, i més concretament entre la Punta de la Sal i la Ferradura Gran.

5.- La Penya Morta, entre can Pascol i Fartàritx del Racó.

6.- La Penya Roja, situada a Pedruixella Gran. L’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria cita el lloc com a Pedra Roja: “Un poco más abajo, en el valle de Pedruxella Petit, entre olivares y campos de higueras está el pequeño caserío, dominado por dos rocas: La Pedra Rotja y el Castelle …”. El Mapa Toponímic Balear col·loca altra Penya Roja entre el Pujol i Fartàritx del Racó.

7.- La Penya Vermella o, millor, les Penyes Vermelles, se situen entre la Penya del Migdia i el puig de l’Esbaldregat.

8.- Hi ha dos Penyals Blancs, un a Ariant, entre el Puig de can Massot, el coll de les Egües i la Malè, i altre a la Serra de la Coma, prop dels Rotllos i la Miloca (entrevista amb Jaume Vives “de can Pau”).

9.- El penyal de l’Ase. Al blog “Malalts de toponímia” Joan Campomar escriu: “Baixant cap a la Caleta d’Ariant ens trobam amb aquest immens penyal. Aquesta part que veim de la roca fa una mica de cobri i està tancat per una pareteta baixa, això fa que agafi aspecte com de païssa. Me contaven en Miquel ‘Cuina’ i en Miquel ‘Bisbal’, que els contrabandistes hi deixaven la o les bísties mentre baixaven fins a la mar a carregar.”

10.- El Penyal Negre es troba a la Serra de la Coma, prop de la Miloca i el Penyal Blanc (entrevista abans citada).

11.- La penya de can Prats, dins el bosquet anterior a l’inici de la serra de la Coma (entrevista citada).

12.- La penya Trencada, segons José Antonio Encinas, la podem trobar a Pedruixella Petit.

13.- El penyal de l’Udró està situat a la zona de Punta Beca a la caleta d’Ariant, concretament entre el Cingle Verd i la caleta d’Ariant. És un topònim de significat poc transparent, i del que només es coneixen quatre penyals a Mallorca, tots ells situats prop de la mar, entre Sóller i Punta Beca, a saber, el del Morro des Forat (entre Sa Costera i cala Tuent), el de ses Ferles (entre cala Tuent i Sa Calobra, el del corral d’en Figuera (entre el Morro d’en Llobera i el Musclo de Ses Cordes), i el que es troba dins el terme de Pollença, a prop de la caleta d’Ariant.

Al llibre d’Antoni i Gabriel Ordinas i Antoni Reynés sobre la toponímia litoral d’Escorca, titulat “La costa d’Escorca”, podem trobar un parell d’etimologies d’aquest nom. Una el relaciona amb un augmentatiu d’odre (al DCVB “cuiro sencer d’un quadrúpede, especialment d’una cabra, girat de dins a fora, susceptible de tapar-se per una de les potes, i destinat a transportar o guardar líquids, com vi, oli, etc”); i altre amb les aus anomenades agrons o urons.

14.- La Penya del Xoriguer, entre Son Grua i Can Serra, dóna nom al torrent homònim.

15.- El penyal del puig de Corb o penya dels Corbs, segons l’Arxiduc, situat a Ariant, entre el puig dels Moros i Punta Beca (Beca).

I el nostre poeta Miquel Costa i Llobera, al poema “Lo pi de Formentor”, també fa menció a aquests indrets:

“Amunt, ànima forta! Traspassa la boirada
i arrela dins l'altura com l'arbre dels penyals.”
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT