PATATES O BONIATOS, GREIXONERES O GREIXERES… DE POLLENÇA A MENORCA

470
nfd

La gastronomia dels Darrers Dies és immensa, diversa i barroca al paladar, senzilla en els ingredients com ho són gairebé tots els plats de la cuina mallorquina, menorquina, eivissenca i formentera.

L’any passat rescatàvem la greixonera de patata, un plat dolç propi del Carnestoltes pollencí. Idò, enguany, fem el salt fins a Menorca, on les “greixeres de monyaco i brossat són les menges típiques d’aquest darrer dia de Carnestoltes” [això serà el dimarts 16 de febrer], per dir-ho en paraules del periodista i escriptor gastronòmic, Bep Al·lès.

No he pogut aclarir si la greixera menorquina mescla els dos ingredients (boniato i brossat) o si són dos tipus de greixeres diferents.

L’autora del blog Tiberis, Rosa Rotger, apunta una recepta de “greixera de monyaco” que, a diferència de la resta de Menorca, a Maó diuen púding.

PUBLICITAT

Per fer aquest dolç “simple i deliciós” de l’antiga rebosteria menorquina necessitam: mig quilo de boniato torrat i pelat; 150 grams de sucre, 3 ous, mitja culleradeta de canyella en pols, la ratlladura de mitja llimona, mantega per untar el motle i sucre pols per decorar.

Després de torrar i pelar els boniatos, i quan encara són calents, els mesclam amb el sucre. Segons el tipus de boniato que emprem, haurem de posar més o menys sucre, ja que no tots aquests tubercles tenen la mateixa dolçor.

Mentre mesclam amb la forqueta, afegim la canyella, la ratlladura de llimona i els ous rebatuts com per fer una truita francesa.

Untam el motle i hi abocam la pasta preparada. Ha de quedar primet; com a màxim dos ditets. Llavors, enfornam a 180 graus, durant 15 o 20 minuts. En ser dauradet, punxam amb un escuradents i, si surt net, ja és cuit.

Deixam refredar i espolsam amb sucre pols.

Al programa Fred i Calent, la menorquina Deborah Monserrat presenta una altra elaboració de la greixera de moyaco, ja se sap, coses de la cuina casolana!

De greixeres i greixoneres

En començar, hem apuntat que la greixera de boniato és molt semblant a la greixonera de patates pollencina. De fet, tan sols canvia el tubercle i el nom. Per què a Menorca en diuen greixera i a Mallorca, greixonera?

Segons el Diccionari català-valencià-balear, una greixera és un “guisat en el qual predomina com a condiment el greix, i que sol coure’s al forn” tant a Mallorca com a Menorca, mentre que una greixonera respon a un “guisat cuit dins una cassola, generalment al forn” i aquest és un terme que només s’empra a Mallorca.

Sigui greixera o greixonera, el periodista Andreu Manresa va dedicar un article al recipient de fang que també es diu amb aquests nom. Llegiu-lo i segur que us inspira a fer qualque cosa per la cuina.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital