PASTANAGUES MALLORQUINES OFEGADES, UNA DELÍCIA ANTI-FRED

3855


A Mallorca, les pastanagues són morades o negres i els pastanagons, carabassa o taronja. La casta mallorquina de pastanagues es pot cuinar de moltes maneres, però ofegades amb panses i pinyons, xulla, borifarro i llangonissa una autèntica delícia per a tots els sentits; un autèntic plat d’hivern per combatre el fred.

De pastanagons o pastanagues color taronja, n’hi ha tot l’any, si més no als mercats i a les botigues són fàcils de trobar. En canvi, de pastanaga morada, només se’n’ha troba els mesos més freds de l’hivern. Per tant, ara és el moment de cuinar i de menjar pastanaga.

Com veureu i ja hem avançat, aquesta recepta no només duu aquesta exquisida horatalisa, entre altres clàssiques de la gastronomia mallorquima, sinó que va carregada de porquim, acabat d’obtenir de les matances, que és fan a finals de la tardor i a principis de l’hivern. De fet, a més de xulla, botifarró i llangonissa, també duu un ingredient que probablement només tenen aquells que han fet matances: saïm de la caldera.

Tot això ha de ser cuinat amb calma, deixant fer xup xup, i remenant continuament dins l’equivalent a la thermomix d’un temps, la greixonera.

PUBLICITAT

Aquí teniu la recepta de na Margalida Martorell, qui a la vegada la va aprendre de sa mare, n’Antonia Plomer, la padrina “Castella”:

INGREDIENTS PER 6 PERSONES:

– 1 Kg de pastanagues morades

– 2 manats de cebes tendres

– 1 porro gros

– 1/2 manat d’espinacs

– 2 llesques de xulla salada

– oli

– 1 grapada de panses

– 1 grapada de pinyons

– 1 bocí de llangonissa coenta

– 2 butifarrons

– sal

– pebre bo

– pebre dolç o coent

– 1 cullerada de saïm de la caldera

– molt d’amor

Començam tallant petits tots els ingredients, que serà el que ens durà més feina. Pelam i tallam la pastanaga, la ceba tendra el porro, els espinacs, la xulla, el butifarró i la llangonissa.

Posam un bon raig d’oli d’oliva verge extra dins la greixonera i hi sofregim la xulla tallada a daus petits.  Tres minuts després afegim la ceba tendra i el porro finament tallats. Coem el sofregit a foc dolç durant cinc minuts i hi posam les pastanagues tallades a rodones, les panses, els pinyons i el botifarró també tallat a rodonetes. Remenat. Hi posam un bocí de llangonissa coenta i els espinacs. Tornam remenar i hi posam una cullerada de saïm de la caldera.  Tastam i rectificam de sal, pebre bo i pebre bord al nostre gust. Deixam coure a foc lent durant 15 minuts, sacsant i remenant la greixonera perquè no es cremin les pastanagues ofegades.

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT