PALPANT, PALPANT: POLLENÇA PARTICIPA EN LA LLUITA CONTRA EL CÀNCER

250

El 4 de febrer és el Dia Internacional contra el Càncer i, a Pollença, aquesta lluita contra una malaltia letal, es visibilitzarà amb la posada en escena de Palpant, palpant; un monòleg teatral escrit i dirigit per la pollencina Francesca Palou i interpretat per l’actriu Adela Mira. Això serà el mateix divendres 4 de febrer, a les 20 hores, al Club Pollença. L’entrada és gratuïta, però l’aforament és limitat. Per tant, convé reservar l’entrada telefonant al 674781981, entre les 10 i les 14 hores.

Segons ha apuntat la directora de Palpant, palpant, Francesca Palou, el monòleg “posa en escena les vivències d’una dona, que ha patit un càncer de mama. Un testimoni narrat en primera persona que malgrat tot vol aplegar les vivències de tants malalts i malaltes de càncer”.

A Palpant, palpant, el públic es trobarà amb una dona que reflexiona i comparteix “els seus sentiments, emocions, pors, confessions, impressions… que sorgeixen des del moment de la detecció, passant pel procés de tractament, fins a la curació d’un càncer de mama”, explica Palou.

De fet, Palpant, palpant “és un espectacle senzill, configurat únicament per un text que vol ser proper, emotiu, amable i fins i tot divertit. Tot això amb el respecte i la delicadesa que exigeix la posada en escena d’un tema tan íntim i delicat”, comenta Francesca Palou.

PUBLICITAT

Algunes paraules de la sinopsi de l’obra

Les persones que pateixen càncer de mama, o qualsevol altre tipus de càncer, i també  les persones que pateixen altres malalties rares o bé malalties mentals, que han estat tristament estigmatitzades, han de lluitar no sols contra la malaltia sinó que també han d’afrontar situacions d’incomprensió.

En el procés de curació, els malalts, al marge de totes les implicacions físiques i emocionals que comporten les malalties, veuen també com es van reduïnt els seus límits, físics, socials… ni que sigui de forma transitòria. Es troben davant una dimensió desconeguda que han de transitar fent ús de la seva intuïció, i a vegades patint la incomprensió dels altres, fins i tot de les persones més properes que també ignoren com relacionar-se amb aquest convidat tan incòmode que és la malaltia.

El títol

El títol Palpant, palpant té un doble sentit; d’una banda fa referència al moment de la detecció del càncer, amb aquesta acció tan simple que és palpar, la necessitat dels controls i revisions rutinàries; i d’altra banda vol expressar que tot el procés, des de la detecció de la malaltia, el passam a cegues, sense saber com fer front a tantes emocions, a tant de dolor, com se sol dir “de paup, de paup”.

De fet, “Palpant, palpant vol donar veu a les malaltes i els malalts, amb la finalitat que nosaltres poguem arribar a conèixer-los millor i a involucrar-nos en aquests processos per als qual no hem rebut cap tipus d’orientació”, assegura Palou. No debades, la mateixa directora apunta que l’obra està “dedicada a les dones que han patit un càncer, l’obra vol fer arribar al públic la força, l’energia i la il.lusió que elles ens transmeten a nosaltres”.

A Palpant, palpant, l’actriu Adela Mira reflexiona en primera persona sobre el procés de viure un càncer.

Dia internacional contra el Càncer

El 4 de febrer és el Dia Internacional contra el Càncer, una data promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el Centre Internacional d’Investgacions sobre el Càncer (CIIC) i la Unió Internacional contra el Càncer (UICC) amb l’objectiu d’augmentar la conscienciació i mobilitzar la societat per avançar en la prevenció i control d”aquesta malaltia.

El càncer és una malaltia que fa que un grup de cèl·lules de l’organisme cresquin de manera anòmala i incontrolada de manera que es forma un bulto o massa. Així és en tots els càncers, excepte en la leucèmia (càncer a la sang).

Si no es tracta, el túmor pot envair el teixit circumdant i provocar una metàstasi a punts distants de l’organisme diseminant-se a altres òrgans i teixits.

Visibilitzar el càncer, detectar-lo en estadis precoços i investigar la malaltia i els tractaments són accions fonamentals per acabar amb aquesta malaltia que cada any provoca 9’6 milions de morts arreu del món. Per tant, aquest divendres, anant a veure “Palpant, palpant” lluitarem contra el càncer. És clar que també podem fer algun donatiu a l’AECC o a Aspanob

PUBLICITAT